"Ker se v duhu novega filma želimo izogniti visokim stroškom za rdečo preprogo, bomo za rdeči žamet poskrbeli tako, da bomo v meddverju ob vhodu v Cankarjev dom razlili sod krvi," je napovedal Križnar. Kri bo zgolj simbolična, kot je za STA povedal svetovni popotnik in človekoljubni aktivist, ki z inštalacijo želi poudariti, da smo vsi odgovorni za kri, ki jo prelivajo po Afriki.

Rdeča preproga po Križnarjevih besedah ne simbolizira ženskih ustnic ali vagine, temveč tisto, kar ga najbolj odbija: "To je kri tistih otrok, ki morajo umreti zato, da lahko mi 'afne guncamo' po teh žametnih rdečih poljanah." Te rdeče preproge, ki jih vidimo na večjih filmskih festivalih, pa tudi na domačih Viktorjih, po njegovih besedah niso prav nič plemenite ali žlahtne, ampak svinjske in grozljive.

"Sam sem pri 57. letih, po 30 obiskih Afrike o tem napisal knjige, stalno opozarjajoč na otroke in ženske, na posiljene in mučene ter iztrebljanja, ki so posledica udobja, v katerem živimo. Lani sem po Nubskih gorah štirikrat gledal, kako se na žrtveniku preliva kri, ne da bi do danes uspel priklicati eno samo humanitarno organizacijo," je opozoril.

Ljudje umirajo zaradi interesov zahoda

Križnar je poudaril, da je s pomočjo filma dosegel, da se je glavni kolumnist New York Timesa Nicholas D. Kristof odpravil na lastne oči prepričat, ali je res, kar trdijo ustvarjalci filma. Na svojem blogu je nato potrdil sporočilo, da, tako Križnar, "ljudje tam ne umirajo samo zaradi arabske penetracije v mehko tkivo Afrike, ampak tudi zaradi zahodnih, naših interesov".

Po projekciji v CD bodo spregovorili ustvarjalci filma ter Klemen Mihelič iz humanitarne organizacije Hope.

Protestno predvajanje v Berlinu

V filmu Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana sta Križnar in režiserka Weissova dokumentirala skrito iztrebljenje afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Film bi moral biti prikazan v programu gala festivalske prireditve Cinema for Peace v sklopu letošnjega Berlinala, kar pa se kljub zagotovilom ni zgodilo. Zato ga je Križnar protestno predvajal nedaleč stran od rdeče preproge, vendar je policija projekcijo po nekaj minutah prekinila.

Slovensko premiero je dokumentarec doživel sredi februarja v mariborskem Kinu Udarnik, minuli teden pa je bila na vrsti ljubljanska premiera. Slednje se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dokumentarec označil kot pomembno pričevanje o čedalje večji in vse bolj zaskrbljujoči vojni.