Dr. Vicky Williamson je glasbena psihologinja na londonskem Goldsmith's Collegeu, v sodelovanju z BBC 6 Music pa je na svoji spletni strani earwormery.com zbrala več kot 2,500 takšnih izkušenj. Med njih sodi primer ženske, ki sliši isto pesem (Nathan Jones glasbene zasedbe Bananarama) ob stresnih trenutkih, kot sta bila poroka in porod. Pesem je prvič slišala, ko je imela pri 16. letih kontrolno nalogo.

Vendar stres ni edini vzrok za vsiljive pesmi, ki nočejo zapustiti misli, pravi Williamsonova, ki si je začela prepevati pesem Faith Georga Michaela, ko je zagledala škatlo za čevlje iz trgovine Faith. "Ker se lahko glasba kodira na tako različne načine, ji pravimo 'več-čutni dražljaj',“ pravi Williamsonova.

"Glasba se pogosto kodira na zelo oseben in čustven način, vemo pa, da se vsega, kar kodiramo s čustvenimi ali osebnimi konotacijami, bolje spominjamo.“

Williamsonova verjame, da so pesmi, ki se zataknejo v mislih del neprostovoljnih spominov, ki ljudi med drugim iznenada spomnijo na prijatelje, na katere niso mislili več let. Povedala pa je tudi, da kljub temu, da se nekatere pesmi večkrat pojavljajo, to ne pomeni, da so posamezne pesmi bolj nagnjene k zatikanju v mislih.

"Ko sem imela v datoteki tisoč pesmi, se je zgolj pol ducata pesmi pojavilo več kot enkrat – tako heterogeni so bili odzivi. Gre za izredno individualen fenomen,“ je povedala Williamsonova, ki preučuje tudi, če aktivnosti, kot sta tek in reševanje križank, pomagajo pri odpravljanju zataknjenih pesmi.