Na prvih treh streljanjih sta trenutno najboljša slovenska biatlonca Fak in Bauer oba zadela vseh 15 tarč in sta bila povsem pri vrhu vmesne razvrstitve. Na zadnjem streljanju sta nato oba žal zgrešila po en strel in Fak je za vodilnim po času, Simonom Fourcadom, ki je bil na zadnjem streljanju nezgrešljiv, zaostajal 14,6 sekunde, Bauer pa 19,8.

Sledil pa je odličen tek Faka, ki je zadnjih 800 metrov poletel in v cilj prišel s časom 46:48,2. Fourcade je bil na koncu počasnejši sedem sekund. Tretje mesto je osvojil Čeh Jaroslav Sokoup (+ 12,3; 1). Bauer je na koncu zasedel peto mesto, kar je njegov najboljši posamični rezultat na svetovnih prvenstvih, za reprezentančnim kolegom pa je zaostal 16,6 sekunde. Nihče od prve šesterice ni bil povsem natančen, saj so vsi, ki so na koncu zasedli vrh te preizkušnje, zgrešili po enkrat.

Tretji slovenski biatlonec Janez Marič je s tremi zgrešenimi streli (+ 3:33) končal na 34. mestu. Peter Dokl (+ 7:29,1; 4) je bil 84.

"Super občutek, ko prideš na cilj kot prvi. Na dveh streliščih sem bil nekoliko zadaj, na koncu sem 'borbal' do zadnjega metra in mi je uspelo. Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali. Treba je bilo ostati zbran in miren," je takoj po zmagi za Radio Slovenija dejal Fak.

"Občutki so isti kot prej. Postati svetovni prvak se zgodi zelo malokrat. Nekateri gredo skozi celotno kariero, ne da bi vedeli, kaj pomeni premagati čisto vse. To je res nekaj izjemnega, izjemen uspeh zame in za slovenski biatlon," je nekaj ur po tekmi dejal Fak in pojasnil taktiko: "Zelo dobro sem tempiral tekaški tempo po vseh krogih in to je na koncu rezultiralo z zmago," je še dejal najboljši slovenski biatlonec in pojasnil, da so taktiko, ki so jo večer pred tekmo izdelali s trenerjem Urošem Velepcem, do potankosti uresničili.

Za Faka je to že četrto odličje na največjih tekmovanjih. Leta 2009 je na svetovnem prvenstvu v Pjoengčangu osvojil bronasto medaljo, dosežek pa je nato ponovil še na olimpijskih igrah v Vancouvru. Ti dve medalji je osvojil pod hrvaško zastavo, nato pa je začel tekmovati za Slovenijo, za katero je pred dnevi z mešano štafeto osvojil drugo mesto.

"Danes je bil dan Jakova. Vse je naredil prav, razen enega strela, ki je šel na rob tarče. Vedeli smo, da je Fak eden od 15 biatloncev, ki so v igri za medaljo. Konkurenca je takšna, da na noben način ne moreš izključiti nobenega. Vedeli smo, da bo odločal tek, in to prvi krog. Zato smo začeli bolj počasi, vedeli smo, da brata Fourcade ne bosta zdržala hitrega ritma, ker se je tudi zgodilo," pa ni skrival navdušenja niti trener Uroš Velepec.

Faku je že čestital tudi predsednik vlade Janez Janša

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je čestital slovenskemu biatloncu Jakovu Faku, ki je na svetovnem prvenstvu v nemškem Ruhpoldingu osvojil zlato medaljo na 20-kilometrski preizkušnji.

Premier je v čestitki med drugim zapisal, da se je svetovnemu prvaku z doseženim zlatim odličjem na današnji tekmi obrestovala popolna predanost biatlonu, trdo delo in energija, ki jih je vložil v svojo ljubljeno disciplino. Biatlonskemu svetovnemu prvaku je obenem zaželel, da pogumno nadaljuje svojo pot uspeha ter veliko prijetnih in uspešnih trenutkov v stvareh, ki jih rad počne.