Gospod Hoag, ste pred prihodom v Turčijo pričakovali, da lahko tako hitro posežete tako visoko?

Ne preveč. Letos smo imeli ugodno predtekmovalno skupino. Vedeli smo, da lahko napredujemo kot prvouvrščeni, a v izločilnih bojih te vedno čakajo izjemni tekmeci. Prihodnosti ne morem napovedovati, zato vedno skušam pripraviti svoje igralce, da so popolnoma osredotočeni. Včasih si uspešen, včasih ne.

No, vi ste bili uspešni že nekajkrat...

Kar je zasluga trdega dela vseh v klubu. Vsi v moštvu verjamemo v skupni uspeh. Ključno je, da so igralci osredotočeni na vsako posamezno žogo in vsak posamezni trenutek.

Kako bi primerjali dosežek Arkasa s tistim, kar ste storili pri ACH Volleyju?

V obeh klubih sem imel enak pristop, ki ga nikoli ne spreminjam. Delo prilagajam igralcem, ki jih imam na voljo, ob koncu sezone pa se skušamo okrepiti, kjer smo najšibkejši. Pomembno je, da ekipa deluje kot celota.

Katera uvrstitev na zaključni turnir je bila težja?

Vse so bile težke. Ko si enkrat v zaključni fazi lige prvakov, ni nikoli lahko. Spopad z Lokomotivo me je spominjal na obračun ACH Volleyja z Macerato. Lokomotiva in tedanja Macerata sta zelo podobni ekipi, kjer je v ospredju fizična moč. Zato smo morali biti skoncentrirani in paziti, da obramba dobro deluje. Tudi mi imamo nekaj močnih igralcev, a ne dovolj, da bi odgovorili z enako mero. Več smo morali staviti na obrambo in taktiko v bloku.

Nezaustavljiv je bil vaš korektor Cristhofer Agamez.

Precej je napredoval v zadnjem letu, predvsem v glavi in pravilnem razmišljanju. Več sodeluje v igri in je mentalno bolj stabilen. V preteklosti se ga je držal sloves, da ima težave z učinkovitostjo na pomembnih tekmah, a proti Lokomotivi je dokazal, da je tudi izreden finišer. Kljub temu je uspeh prišel zaradi celotne ekipe. Pomemben je bil prispevek sprejemalca Brava, blokerjev, podajalec Kevin Hansen je dobro delil žoge... Vsak je dodal svoje.

Kje pa tiči razlog vaših trenerskih uspehov?

Včasih se tudi sam sprašujem (smeh). Poskušam biti sistematičen pri načrtovanju, da se posvetim vsem elementom igre. V Kanadi sem imel dobrega mentorja, ki me je učil, kako se razvija igralčevo tehniko in kondicijsko pripravljenost ter kako vse posameznike nato povežeš v celoto. Čeprav sem trener, na tekmi ves čas igram, le da se vse dogaja v moji glavi. Kot igralec sem bil srednji bloker in vedno sem imel idejo, kako bi morala potekati igra mojih soigralcev, kar je vplivalo na sedanjo trenersko kariero.

Kako pomemben je za vas pomočnik Tilen Kozamernik?

Težko razložim, kako zelo je pomemben. Zdaj sodelujeva že četrto leto. Je inteligenten mož, ki ima izkušnje tudi kot samostojni trener, zato odlično pozna odbojko. Izvrsten je predvsem pri kondicijski pripravi, vseskozi pa skrbi, da je obveščen o sodobnih smernicah odbojke. V veliko pomoč mi je, predvsem zaradi vseh informacij in podrobnosti, s katerimi me zalaga med tekmo.

Ste spremljali letošnje nastope ACH Volleyja v ligi prvakov?

Tekem si nisem ogledal, a vem, da niso dosegli zastavljenih ciljev. Malo stika imam z nekdanjim klubom, le tu in tam se s kom slišim. Vem, da je imel težko poškodbo Matevž Kamnik, ki je ključen bloker, kar je gotovo vplivalo na celotno moštvo. Za kakšne globlje ocene pa imam premalo informacij.