Zatemnjena dvorana, bučna glasba, dimna zavesa in druge zadeve med predstavitvijo obeh klubov so napovedovale spektakel in boj za prvo lovoriko v Sloveniji v letu 2012. Spektakel so s svojo navzočnostjo počastili tudi nekateri politiki in drugi pomembneži, glasnega koncerta žvižgov dela navijačev pa je bil deležen novopečeni notranji minister Vinko Gorenak. Prvi razlog za večje veselje so imeli navijači Cimosa (2:0 v tretji minuti), zatem pa Celja Pivovarne Laško, potem ko so njihovi ljubljenci v dvanajsti minuti poskrbeli za največjo prednost v prvem polčasu (6:3).

Na igrišču se je iskrilo na vse strani, potem ko je Luka Žvižej že po 25 sekundah z udarcem v glavo spravil na tla Deana Bombača. V drugi polovici prvega polčasa so pobudo prevzeli Koprčani (kar osmim potečejo pogodbe po letošnji sezoni), ki so imeli dvakrat plus dva (10:8, 12:10), toda Gašper Marguč je tik pred znakom sirene za odhod na odmor poskrbel za sedmo izenačenje v prvih tridesetih minutah (12:12).

Primorci, pri katerih so kar enajst od skupno dvanajstih zadetkov v prvem polčasu dosegli trije igralci (Matjaž Brumen in Milorad Krivokapić po štiri, kapetan Uroš Rapotec tri), so imeli v 41. minuti že štiri zadetke prednosti (18:14) in kazalo je, da so Celjani na kolenih. Za visoko vodstvo je bil najzaslužnejši odlični vratar Gorazd Škof (v vsakem polčasu je zbral po sedem obramb), ob tem pa se (ne)upravičeno jezil tudi na oba sodnika. Celjski trener Vladan Matić je bil prisiljen vzeti minuto odmora, namesto Dejana Perića (devet obramb v 40 minutah; na sobotnem polfinalu ni branil – uradno zaradi lažje poškodbe hrbta in »šparanja« za finale, neuradno zaradi kratkega stika z Matićem) pa je v vrata poslal Matevža Skoka.

Po minuti odmora je Matićeva četa zaigrala kot prerojena in v sedmih minutah naredila delni izid 5:0 za vodstvo z 20:19 v 49. minuti. Deseto izenačenje (20:20) je bilo tudi zadnje na tekmi, kajti Celjani (v 53. minuti so ostali brez Petra Metličića, ki je zaradi tretje izključitve dobil rdeči karton) so v končnici povsem povozili Koprčane. Skok je v pičlih sedmih minutah zbral šest obramb, v zadnji minuti pa je Luka Žvižej po cepelinu z Gašperjem Margučem zabil še zadnji žebelj v Cimosovo krsto za zmago s 26:21.