Zaradi vetra so tudi tekmo posameznikov prestavili na srednjo skakalnico, a so se razmere tako spreminjale, da je brez točk ostalo vseh pet slovenskih udeležencev svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu, 33. Jernej Damjan, 34. Jurij Tepeš, 43. Jure Šinkovec, 44. Robert Kranjec, medtem ko je Dejan Judež izpadel že v kvalifikacijah.

Slovensko čast sta tako reševala junaka mladinskega svetovnega prvenstva v Erzurumu v Turčiji. 18-letni Jaka Hvala iz SSK Ponikve v občini Tolmin, sicer mladinski svetovni podprvak, se je prebil celo med elitno deseterico, potem ko je bil po prvem skoku trinajsti. V obeh skokih je pokazal mojstrstvo, dobro tehniko in moč v nogah, saj mu je veter pihal v hrbet. Hvala je tako le potrdil velik talent, saj je v tretjem nastopu v svetovnem pokalu točke osvojil že drugič. Prvič jih je januarja ob debitantskem nastopu na prvi tekmi v Zakopanah.

"Zelo sem vesel. Sestavil sem dva zelo dobra skoka. Veliko je bilo odvisno od vremenskih razmer, a sem imel tudi nekaj sreče. Žanjemo sadove zelo dobrega dela v pripravljalnem obdobju. Skakalnica mi je bila iz skoka v skok bolj všeč. Sedaj bo lažje nadaljevati skandinavsko turnejo," je po tekmi dejal Jaka Hvala, ki na skandinavski turneji sploh ne bi nastopil, če se v torek na treningu v Kranju ne bi poškodoval Mitja Mežnar. Svetovni mladinski prvak, 19-letni Kranjčan Nejc Dežman, je osvojil prvi dve točki v svetovnem pokalu v tretjem nastopu med elito, med katero je debitiral na poletih januarja na Kulmu.

Najboljšo kombinacijo znanja in sreče z vetrom je imel Japonec Daiki Ito, ki je dosegel tretjo zmago v karieri, potem ko je letos dvakrat slavil doma v Saporu. Z drugim mestom je bil zelo zadovoljen vodilni v svetovnem pokalu, Norvežan Anders Bardal, saj je povečal prednost pred prvima zasledovalcema iz Avstrije. Gregor Schlierenzauer je bil šesti, Andreas Kofler šele 26., medtem ko je Poljak Kamil Stoch na 39. mestu ostal brez možnosti, da se vmeša v boj za veliki kristalni globus. Čeh Lukas Hlava je bil s tretjim mestom prvič v karieri na stopničkah.

"Zaradi težkih vetrovnih razmer je bila tekma zelo zahtevna. Imel sem srečo z razmerami, tudi skoka sta bila tehnično zelo dobra. Veliko je bilo osmoljencev zaradi vetra, vendar to je šport na odprtem. Nisem ljubitelj majhnih skakalnic, saj nimam popolne tehnike, a tokrat se je izšlo kot v sanjah," je povedal 26-letni Japonec Daiki Ito.