Slovensko čast sta danes - prireditelji so tudi posamično tekmo tako kot sobotno ekipno zaradi težav z vetrom izpeljali na srednji napravi - reševala mladinca. Hvala je z devetim mestom v svojem drugem nastopu na svetovnem pokalu prvič v karieri prišel do točk, Dežman, ki je konec februarja v turškem Erzurumu osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je bil prav tako prvič v finalu.

Brez finala so v slovenskem taboru ostali Jernej Damjan na 33., novi rekorder srednje naprave v Lahtiju Jurij Tepeš - na sobotni ekipni tekmi je skočil 101 meter - na 34., Jure Šinkovec na 43. in Robert Kranjec na 44. mestu. V jutranjih kvalifikacijah pa je brez nastopa na današnji tekmi zgolj za mesto ostal Dejan Judež. "Očitno sem danes pozabil kupiti loterijski listek za današnje tekmovanje," je po tekmi prek Twitterja sporočil Damjan.

"Jaki čestitam za deveto in Nejcu za 29. mesto. Oba sta lepo potegnila, ne glede na druge. Sedaj se odpravljamo proti Trondheimu, kjer se nadaljuje svetovni pokal. Ob našem, 'slovenskem paketu' v prvi seriji so bile res slabe razmere za skakanje. Na majhni skakalnici pa se vsaka napaka hitreje pozna," je po koncu današnjo tekmo ocenil glavni trener Goran Janus in dodal: "Ne glede na vse, moč ekipe je v tem, da sta tokrat potegnila mladinca. Z njima sem zelo zadovoljen. Tudi drugi niso delali kakšnih večjih napak, a so bili žrtve slabših razmer. Vsega je bilo po malem. To se hitro zgodi. Za Robertom je nastopil recimo Nemec Severin Freund, ki tudi ni napravil dobrega skoka."

V vetrovni loteriji se je sicer danes najbolje znašel japonski veteran Ito, ki je prišel do svoje skupno tretje zmage v svetovnem pokalu. Japonec je za 6,3 točke ugnal vodilnega v svetovnem pokalu Norvežana Andersa Bardala (239,2 točke) na drugem mestu, tretji pa je bil Čeh Lukaš Hlava (237,2), ki je prvič v karieri stal na stopničkah.

"Danes je bila tekma zaradi težkih vetrovnih razmer zelo težka. Sam sem imel z razmerami srečo, pa tudi oba skoka sem tehnično opravil zelo dobro. Danes je bil dober dan tako zame kot za našo ekipo. Sicer manjših skakalnic, kot je bila današnja, načeloma ne maram, saj nimam tako dobre tehnike, a danes se mi je vse izšlo kot v sanjah," je po zmagi dejal Ito in poudaril: "Najpomembneje je, da uživaš v skokih, potem pridejo tudi rezultati."

Bardal (1219 točk) je po današnji tekmi v skupnem seštevku svetovnega pokala prednost pred Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (1135), ki je bil danes s šestim mestom najboljši v rdeče-beli falangi, povečal na 84 točk. Tretji je še en Avstrijec Andreas Kofler (1066), najboljši Slovenec pa je Robert Kranjec (600) na desetem mestu. Poškodovani Peter Prevc (400) je 14.

Naslednja tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih bo prihodnji četrtek v Trondheimu, pred velikim finalom v Planici (od 15. do 18. marca) pa bo v nedeljo še tekma v Oslu.