Skakalci so imeli na začetku skandinavske turneje priložnost, da se po daljšem času spet preselijo na naprave običajnih dimenzij, saj so nazadnje dva tedna preživeli na letalnicah (svetovni pokal v Oberstdorfu in svetovno prvenstvo v Vikersundu). Selitev je bila danes še bolj izrazita, saj so zaradi vremenskih razmer, tekmovanje je oviral močan veter, ki je v petek preprečil tudi kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, morali z velike skakalnice prestaviti na sosednjo srednjo napravo.

Tepeš se je kasneje odkupil

Po polovici tekme so bili v vodstvu Avstrijci, ki so morali na zadnji ekipni tekmi svetovnega pokala na letalnici v Oberstdorfu priznati premoč Sloveniji za nekaj pičlih desetink. Slovenija, nastopila je z enako postavo kot na svetovnem prvenstvu v poletih pred tednom dni, je po prvi seriji zasedala šesto mesto. Med slovensko četverico se je prvi skok nekoliko ponesrečil Juriju Tepešu, ki je skočil 76,5 metra. Kranjec je skočil 90 metrov, Šinkovec 81,5, Damjan pa 89,5 metra.

A se je Tepeš nato odkupil v drugem nastopu. Skočil je kar 101 meter, s čimer je za dva metra in pol popravil stari rekord te naprave, ki ga je imel domači zvezdnik Janne Ahonen še iz leta 2000. Damjan z 88, Šinkovec s 83 in Kranjec z 81 metri pa so nato dodali svoj delež k napredovanju Slovenije za eno mesto. Na koncu je Slovenija prehitela Ruse, po "polčasu" so bili ti nekoliko presenetljivo na četrtem mestu, za na koncu četrtimi Norvežani pa zaostala dobrih 20 točk.

Pravilna odločitev žirije

Z doseženim je bil zadovoljen tudi trener Goran Janus, ki je najprej izpostavil težave z vetrom: "Glede na to, kaj vse se je dogajalo, nagajale so vremenske razmere, moramo biti zadovoljni. Čestitke pa tudi Juriju za rekord skakalnice. Pomembno pa je tudi, da smo obdržali razliko pred Japonci." O tem, ali bi imeli njegovi skakalci več možnosti, če bi bila tekma na veliki skakalnici, pa Janus ni hotel ugibati: "Odločitev žirije je bila pravilna. Na 120-metrski skakalnici se ne bi dalo skakati, zato je bilo pravilno, da smo se selili na malo. Tam bo tudi jutrišnja posamična tekma," je še pojasnil Janus.

V boju za sam vrh so Avstrijci dokaj zanesljivo ubranili prednost iz prvega nastopa, bolj zanimiv pa je bil boj za drugo in tretje mesto. Na koncu je Nemce in Poljake ločilo le šest desetink točke, Nemčiji, skakali so Andreas Wank, Maximilian Mechler, Severin Freund in Richard Freitag, pa je do druge stopničke pomagal Freitag, saj je za štiri metre preskočil Kamila Stocha; za Poljsko so danes nastopili še Maciej Kot, Klemens Muranka, Aleksander Zniszczol in Kamil Stoch. Avstrija je na koncu zbrala 892,1, Nemčija 878,1, Poljska 877,5, četrta Norveška 850,2, Slovenija pa je imela na koncu 829,3 točke.

Jutri bo v Lahtiju še posamična tekma. Zaradi težav z vetrom bo tudi ta na srednji napravi, predviden začetek poskusne serije je ob 10. uri dopoldne.