Žičničarji lahko pričakujejo od 20- do 30-odstotni izpad glede na večletno povprečje. Manjši je izpad na višje ležečih smučiščih, medtem ko je na smučiščih proti vzhodu države izpad višji, je dejal Jesenšek.

Za končne ocene je še prehitro, saj bo smučarska sezona v večini smučarskih središč trajala vsaj še mesec dni, v višje ležečih tudi dlje. Vmesna ocena pa je, da je letošnja sezona ena od nekoliko slabših, kar je predvsem posledica neugodnih vremenskih razmer v decembru in januarju, pravi prvi mož združenja žičničarjev.

Bolj so žičničarji zadovoljni s februarjem, ko so bile razmere na smučiščih ugodne, tudi v času enotedenskih zimskih počitnic med 20. in 26. februarjem. Bolje za žičničarje pa bi bilo, če bi bile zimske počitnice deljene oz. podaljšane na dva tedna, tako kot v preteklosti. Jesenšek ob tem pravi, da posledic združenih enotedenskih počitnic ne morejo zanemariti.

Sicer pa se manjše število smučarskih dni pozna tudi v statistiki števila nesreč na smučiščih. Kot pojasnili v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve, so na Inšpektoratu RS za notranje zadeve do konca februarja letos za smučarsko sezono 2011/2012 od 13 upravljavcev smučišč prejeli skupaj 344 zapisnikov o nesrečah na smučiščih, od tega je bilo deset nesreč s težjo telesno poškodbo.

V enakem obdobju lani so prejeli 440 zapisnikov o nesrečah na smučiščih, od teh jih je bilo devet s težjo poškodbo.

Novost letošnje smučarske sezone na slovenskih smučiščih je enotna smučarska vozovnica. Projekt, v katerem sodeluje večina večjih smučišč, je po Jesenškovih besedah že v prvem letu naletel na dober odziv. Glede na odziv uporabnikov bodo žičničarji ta produkt razvijali še naprej in v okviru tega ponudili nove možnosti, je napovedal Jesenšek.