Snaga bo posekala skupno 164 kubičnih metrov lesne mase, posekana drevesa pa je zavod za gozdove označil iz več razlogov. Nekatera, ker so bila suha, druga, ker so jih napadle glive, tretja zato, ker s svojo težo prekomerno bremenijo tla, spet druga pa zato, ker so zaradi enostransko razvitih krošenj ali močno nagnjenih debel potencialno nevarna za nižje ležeče objekte in obiskovalce griča, je pojasnila Marijana Tavčar iz zavoda za gozdove. Dodala je, da bodo posekana tudi drevesa, ki zakrivajo pogled na ljubljanski grad. Sečnja bo tako odprla pogled na grad v smeri proti Tromostovju, proti parku Zvezda, proti stavbi Narodne univerzitetne knjižnice ter proti trnovski cerkvi. Ocenjena vrednost sečnje bo stala približno 35.000 evrov.

Z omenjenim posegom naj bi bila končno izpolnjena želja mnogih Ljubljančanov, ki so Mestno občino Ljubljana vsako zimo in pomlad prosili, naj uredi razgled na grad, saj slednjega zaradi bujnih krošenj pol leta sploh ni mogoče videti. Eden od pobudnikov takšnega ukrepa se je lani spraševal, "ali ni absurd, da takšen spomenik poleti postane neviden".

Ugoditev željam Ljubljančanom po poseku motečih dreves pa je nekatere spodbudila, da bi podobno rešitev uporabili še za ureditev vedut nekaterih drugih stavb na okoliških hribih. Ljubljančan je predlagal, da bi s posekom dreves odprli tudi razgled na cerkev Marijinega obiskanja na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Ker je lastnica tamkajšnjih okoliških gozdov Cerkev, so predstavniki ljubljanske nadškofije obljubili, da bodo o tem premislili in svojo odločitev sporočili naknadno.