Po ocenah analitske hiše Informa Telecoms&Media bo imela ob trenutnem trendu rasti pametni mobilnik v enem letu že več kot milijarda ljudi. Na inštitutu Digiworld pravijo, da se bo količina pretočenih podatkov do leta 2020 povečala za 33-krat, obe oceni pa naznanjata ogromen tržni potencial v segmentu mobilne telefonije.

A to še ni vse. Pod drobnogled smo vzeli dve raziskavi, ki mobilnim "igračkam" in vsemu, kar je povezano z njimi, napovedujeta bleščečo prihodnost. Ena je prišla izpod prstov analitskih podjetij A.T. Kearney, GSMA Wireless Intelligence in Machina Resarch, izsledki pa nakazujejo pozitiven in dolgoročen ekonomski učinek nadaljnjega razvoja globalne industrije mobilne telefonije. Dohodki naj bi s 1100 milijard evrov v letu 2011 zrasli na 1400 milijard evrov v letu 2015. Raziskava napoveduje tudi krepko rast zaposlovanja v omenjenem segmentu gospodarstva; danes podjetja po svetu v njem zaposlujejo več kot 8 milijonov ljudi, do konca leta 2015 bo služb še za 2 milijona več.

"Industrija mobilnih komunikacij povezuje gospodarstva po svetu, predvsem z investicijami v omrežja in ustvarjanjem novih delovnih mest. Ekonomski kazalci jasno kažejo, da gre pri industriji mobilne tehnologije za zgodbo o uspehu, še posebej v luči globalne gospodarske krize. Zanimivo je opazovati, kako ta industrija spreminja sorodne industrije, na primer izobraževanje, zdravstvene sisteme, načine plačevanja in druge transakcije. Svet povezuje bolj kot karkoli doslej," je ob predstavitvi raziskave v katalonski prestolnici pojasnila Anne Bouverot, generalna direktorica GSMA.

Omeniti velja, da je poleg vpliva na globalno gospodarstvo mobilna tehnologija pomemben dejavnik tudi pri rasti lokalnih gospodarstev. Po podatkih Svetovne banke je 10-odstotna rast penetracije mobilne tehnologije "krivec" za 0,6-odstotno rast BDP v razvitih državah in 0,81-odstotno rast BDP v državah v razvoju.

GSMA, ki se predstavlja kot zastopnik interesov ponudnikov mobilne tehnologije po svetu in posluje v več kot 220 državah, sicer pa je tudi organizator vsakoletnega svetovnega kongresa mobilne telefonije v Barceloni, je v partnerstvu z Machina Research predstavila še eno študijo, ki prikazuje tržni potencial mobilne tehnologije leta 2020.

"Danes na trgu mobilne telefonije dominirajo mobilni telefoni, kar se bo v prihodnosti spremenilo v luči novega vala pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in druge elektronike, ki bo povezala vse, od avtomobilov do zdravstvenih storitev in navsezadnje celotnih mest," je ob predstavitvi izsledkov raziskave povedal Michael O'Hara iz GSMA. "Povezano življenje" (the connected life), kot ga imenujejo v GSMA, bo pozitivno vplivalo na veliko industrij, a do tega ne bo prišlo evolucijsko, samo od sebe, kot bi se morda zdelo logično. Po besedah O'Hare unovčenje te ogromne priložnosti zahteva medsebojno povezovanje različnih sektorjev, šele tako bo imelo od močnega trga mobilne telefonije koristi na milijarde ljudi po vsem svetu.

Magnus Rehle iz Greenwich Consultinga je pred začetkom kongresa v Barceloni posvaril še pred eno težavo. Ob še ne tako razširjenem 4G-omrežju se poleg "prezasedenosti omrežja" in posledičnega nezadoščanja potrebam cvetočega trga mobilne telefonije po njegovih besedah izrisuje še ena zagata - mnogi uporabniki ob potovanju v tujino množično izklapljajo funkcije na svojih mobilnikih, predvsem zaradi strahu pred previsokim računom.

A GSMA in Machina Research si s tem ne belita glave. Posel "povezanega življenja" bo čez osem let vreden vrtoglavih 3400 milijard evrov, po napovedih bo približno četrtina ustvarjena na ameriškem trgu, nekaj manj pa na evropskem. Nižji stroški in izboljšanje učinkovitosti storitev bodo na organizacije, vlade in potrošnike vplivali bolj posredno, a še vedno otipljivo. Prihranek naj bi znašal 1500 milijard evrov, od tega polovica iz naslova nižjih stroškov storitev, polovica pa iz naslova izboljšanja učinkovitosti.

Leta 2020 bo število povezljivih naprav z današnjih 9 milijard naraslo na 24 milijard, znotraj tega bo število mobilnih povezljivih naprav z današnjih 6,5 milijarde zraslo na več kot 12 milijard. Mobilna povezljivost v avtomobilih bo postala nekaj običajnega, saj bo vse več povpraševanja po raznoraznih storitvah, kot so na primer iskanje ukradenega avtomobila, varnostna telemetrija in seveda zabava. Vse več bo električnih avtomobilov, ki jih ne bomo le polnili, temveč se bodo povezovali tudi informacijsko. Raziskava napoveduje, da bo imelo 90 odstotkov avtomobilov vgrajeno neko vrsto povezljivosti, gre pa za posel, vreden približno 446 milijard evrov.

Na petem mestu donosnosti se nahaja zavarovanje "plačuj, ko voziš", ki po zagotovilih avtorjev raziskave prinaša nemalo poslovnih priložnosti. Vrednost posla je sestavljena iz provizije za povezljivost na omrežje (prihodek mobilnega operaterja), cene naprave (prihodek proizvajalca) in zavarovalne police tipa "plačuj, ko voziš" (prihodek zavarovalnice). Od tega pa ne bodo imela koristi le podjetja, ampak tudi potrošniki. Zavarovalnice bodo namreč lahko razvijale nove ponudbe, ki bodo temeljile na posameznikovem obnašanju, ki bo hkrati tudi merilo pri oblikovanju cene zavarovanja.