Ljubljana V Španskih borcih bo nocoj nastopila legendarna britanska skupina fizičnega gledališča DV8, katere gostovanje poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP. Skupina DV8 je sinonim za "fizično gledališče" in ena najpomembnejših skupin, ki na tem področju izjemno učinkovito deluje že dobrih 25 let. DV8 je leta 1986 v Londonu osnoval in od ustanovitve dalje vodil Avstralec Lloyd Newson, skupina pa je od takrat ustvarila 17 odmevnih, kritiško visoko priznanih del, ki jih je predstavljala po vsem svetu, in štiri televizijske filme, ki so prejeli številne nagrade. Delo Lloyda Newsona ima izjemen in trajen učinek na sodobni ples in gledališče, za svoje odrsko in filmsko delo pa konsistentno prejema največje nagrade na obeh področjih.

Nocoj bodo predstavili svoje najnovejše delo Ali lahko o tem govorimo? (Can We Talk About This?), v kateri se avtor in soustvarjalci ukvarjajo s svobodo govora, cenzuro in islamom. Kot je povedal Newson, se mu je ideja za predstavo porodila med raziskovalnim delom za zadnjo produkcijo DV8 To Be Straight With You, dokumentarno plesno predstavo, ki govori o religiozni drži do homoseksualnosti. "Ko smo se pogovarjali s homoseksualnimi muslimani, so številni pripovedovali o neverjetno slabem odnosu, ki so ga doživljali še zlasti v lastnih etničnih in verskih skupnostih v Veliki Britaniji."

Predstavo, v kateri so uporabljeni tudi intervjuji in arhivski posnetki, ki so jih prispevali znani publicisti, aktivisti in politiki, so soustvarili Joy Constantinides, Lee Davern, Kim-Jomi Fischer, Ermira Goro, Hannes Langolf, Samir M’Kirech, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell in Ira Mandela Siobhan. nr