Kranjska Gora bo tako letos gostila že 51. izvedbo tekmovanja za Pokal Vitranc, ki ga oglašujejo kot vrhunec zime. Proga, na kateri bo potekalo tekmovanje v veleslalomu in slalomu, je zasnežena z zadostno količino naravnega in kompaktnega snega, kar omogoča brezhibno pripravo in izvedbo tekmovanja, je bil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani brez skrbi generalni sekretar izvršnega organizacijskega komiteja Srečko Medven. Po njegovem mnenju visoke temperature, ki so v teh dneh zajele Slovenijo, ne bodo imele velikega vpliva na kakovost tekmovalne proge, zato večjih zapletov ne pričakujejo. Proga je bila v grobem sicer pripravljena že konec januarja, ko so v Podkorenu gostili odpovedani ženski tekmi iz Maribora. Zlata lisica je bila tako odlična generalka za Pokal Vitranc.

Prosti trening na tekmovalni progi bo v petek, 9. marca. V soboto, 10. marca, bo na sporedu veleslalom s prvo vožnjo ob 9.30 in drugo ob 12.30, slalom pa bo nato po enakem urniku v nedeljo, 11. marca. V soboto, 10. marca, bo Kranjska Gora znova tudi središče zabave. Začetek pestrega zabavnega dogajanja (XL Party) z znanimi domačimi in tujimi glasbenimi izvajalci bo ob 14.30 na prizorišču ob dvorani Vitranc, v sklopu zabavnih prireditev bo ob 19.30 javno žrebanje štartnih številk za slalom.

Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram je organizatorjem uspelo zagotoviti proračun v višini skoraj 1,3 milijona evrov. Skupni nagradni sklad, nagrajeni bodo uvrščeni tekmovalci od 1. do 30. mesta, za obe tekmi znaša 176.000 evrov, zmaga na vsaki od tekem bo zmagovalcu prinesla 27.383 evrov. Med pokrovitelji letošnjega Vitranca je opaziti tudi Hrvaško turistično skupnost in neuspešnega Mercatorjeva kupca Agrokor z blagovno znamko zmrznjenih izdelkov Ledo. Zaradi administrativnega spodrsljaja - organizacijski komite Vitranca je za en dan zamudil rok na prijavo na razpis za koriščenje sredstev - pa med sponzorji smučarskega spektakla ni Slovenske turistične organizacije. Slednja tako največjega smučarskega dogodka pri nas z veliko gledanostjo doma in po svetu ne bo izkoristila za promocijo države. Kranjskogorčani napako priznavajo, vendar pa Boris Pesjak v organizacijskem komiteju odgovoren za finance v isti sapi dodaja, da pri STO niso pokazali prav velikega interesa za pogovore in sodelovanje.

Na vsaki od tekem bo imelo možnost za Slovenijo tekmovati po šest tekmovalcev. Nacionalno kvoto nameravajo v slovenskem taboru v celoti zapolniti za veleslalom in slalom. Na Pokalu Vitranc bo zanesljivo nastopil najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič, ki bo skušal ubraniti ali izboljšati lansko šesto mesto na slalomu v Kranjski Gori. Predvidoma bo nastopil tudi edini slovenski veleslalomist s točkami v svetovnem pokalu Janez Jazbec, na okvirnem seznamu so še Matic Skube, Žan Kranjec, Martin Čater, Boštjan Kline, Patrik Jazbec, Miha Kürner in Klemen Kosi. Dokončni seznam slovenske reprezentance za domači tekmi bo znan v začetku prihodnjega tedna.

Po Vitrancu alpske smučarje in alpske smučarke čaka le še zaključno dejanje sezone s finalnimi tekmami svetovnega pokala v alpskem smučanju v avstrijskem Schladmingu.