Kaj je najnovejšega v alpskem delu SZS?

Veliko stvari. Z vseh strani dobivamo signale, da bo denarja v prihodnji sezoni še manj, kot ga je v tej. Najnovejšo zaušnico smo dobili s strani Fundacije za šport. Finančnih sredstev za program D1, ki zajema reprezentance, in D2, ki zajema šport otrok in mladine za vrhunski šport, smo dobili po 33 odstotkov manj. In to v času, ko smo resno razmišljali, da bi imeli moško in žensko mladinsko ekipo.

Ste lahko konkretnejši pri zneskih?

Za šport otrok in mladine smo letos dobili nekaj čez 93.000 evrov, lani 148.000. Za program reprezentanc smo letos dobili nekaj čez 75.000 evrov, lani 106.000.

Manj sredstev od Fundacije za šport vas torej trenutno v Podutiku najbolj muči?

Še so stvari, o katerih se vsak dan pogovarjamo in sprašujemo. Za projekt panožnih športnih šol, ki je bil doslej pod okriljem ministrstva za šolstvo in šport, smo kandidirali s 14 trenerji. Doslej smo imeli v tem projektu, ki obsega zaposlitev 116 trenerjev iz vseh športnih panog, ki so najbolj usposobljeni in izobraženi strokovni delavci, 16 svojih mož. To so bili trenerji, ki so delovali v klubih in regijah in ne reprezentancah. Včeraj so vsi ostali brez zaposlitve, nismo pa še dobili odgovora, če lahko na teh 14, s katerimi smo kandidirali, tudi računamo. Želimo si, da bo odgovor nove vlade pozitiven.

Ko smo pred kratkim nazadnje pogovarjali, ste dejali, da boste do konca februarja alpskim smučarskim trenerjem sporočili, ali boste na njih še računali v prihodnji sezoni ali ne več. Ste to storili?

Smo. Včeraj smo po pošti trenerjem poslali nekaj odločb. O imenih ne bom govoril, saj ni pošteno, da bi za to izvedeli v medijih. Dejstvo je, da imajo vsi trenerji po pogodbi trimesečni odpovedni rok, zato z vsakim dnem, ko razmišljamo o prihodnosti nekaterih, izgubljamo denar.

So smernice strukture reprezentanc za naslednjo sezono pripravljene?

V večini so. Največja sprememba bo bržčas v ženskem delu, kjer se bomo zgledovali po moškem modelu. Torej ne bo več reprezentance A in B, temveč ekipi za hitre in tehnične discipline. S tem želimo zagotoviti stalno primerjavo med mladimi in izkušenejšimi smučarkami. Trenutno sicer še ni znan status vseh alpskih smučarjev in smučark. Nekateri so si že priborili status reprezentantov, nekateri ga lahko še pridobijo. Tisti, ki si ga bodo zaslužili, bodo imeli v naslednji sezoni pokrite vse stroške. Drugi se bodo lahko reprezentančnim treningom priključili, a bodo morali sami kriti stroške. Ne razmišljamo torej več o samoprispevkih, temveč o financiranju programa tistih, ki se bodo želeli priključiti reprezentanci.

Torej se boste zgledovali po modelih, ki so v svetu alpskega smučanja že uveljavljeni. Zadnji takšen primer je bil, ko je Jan Hudec po zadnjih uspehih razkril, koliko ga je stal trening za vadbo s kanadsko ekipo, potem ko je že izpadel iz nje.

Drži. Sistem naj bi bil takšen ali vsaj podoben.

Predstavite nam še svoj pogled na bližnjo prihodnost v prvi osebi ednine.

Ravno včeraj me je klical Andrea Massi (vodja ekipe Tine Maze - op.p.) ter me spraševal, ali bom še opravljal svojo funkcijo. Veliko sem razmišljal. Spominjam se, kako sem lani iskal trenerje za vodenje moške in ženske reprezentance A. Ko sem jim omenil, s kakšnimi finančnimi sredstvi bomo delali, sem dobil precej košaric. V prihodnji sezoni bo teh finančnih sredstev še manj. Sprašujem se, ali je s tako omejenimi sredstvi sploh mogoče dobro delati, ali mi vse skupaj pomeni dodaten izziv. Lahko rečem, da dvomim vase. Treba bo počakati tudi še na pogovore s sponzorji. Direktorica mi je zagotovila, da bodo po finalu svetovnega pokala v Schladmingu (od 14. do 18. marca - op.p.) znani obrisi za prihodnjo sezono. Vprašanje je tudi, kako se bo predsednik odločil okoli statusa Tine Maze. Skratka v teh dneh se veliko dogaja in veliko stvari je še odprtih.