Ob zvokih škotskih dud, ki so večeru na Obali vbrizgale nekaj liričnosti, se slovenski nogometni reprezentanti niso predstavili le v novih sinjemodrih dresih, ampak tudi z nekoliko spremenjenim načinom igre. Selektor Slaviša Stojanović je v ofenzivni del moštva za napadalcem Zlatkom Dedićem na levo stran postavil Andraža Kirma, medtem ko sta na sredini in na desni strani tekala Josip Iličić in Valter Birsa, ki sta nenehno menjala mesti. Eno pomembnejših vprašanj je bilo povezano ravno z obema umetnikoma. Sta sposobna igrati skupaj in sodelovati pri ustvarjanju čarovnij? Začetek je bil spodbuden, kajti prvo sta pričarala v tretji minuti, ko je Iličić s podajo v globino, kakršno so sposobni le mojstri njegovega kova, našel Birso. Primorec je bil sam pred vratarjem, a je okleval in Allan McGregor je šibak strel odbil. Tudi v nadaljevanju sta pokazala, da je žoga v njunih nogah podobna čopiču v rokah nadarjenega slikarja. Toda težava nastane, ko umetnik izgubi orodje za ustvarjanje. Ko so imeli žogo v nogah Škoti, se je namreč pokazala slabost.

Gostje so bili najbolj nevarni ravno po Birsovi in Iličićevi desni strani, kjer je prodiral 20-letni James Forrest, ki je bil skupaj z ofenzivnim vezistom Jamesom Morrisonom (zadel je tudi okvir vrat) najbolj kreativen nogometaš v belem dresu. Škoti so v nasprotju s stereotipom o igri dolgih podaj žogo spustili na tla in presenetili s kombinatorno igro, ki so jo pokazali tudi Slovenci, a bi si navijači želeli, da bi več časa igrali v tem slogu. Slovenija je v 33. minuti povedla, in to na na otoški način. Mišo Brečko je tik pred črto, ki označuje konec igrišča, poslal predložek v sredino, kjer se je v dir pognal Andraž Kirm in žogo z glavo zabil v gol. Sedem minut kasneje so Škoti dokazali, da so še vedno vešči "kick and run" nogometa. Takrat je Charlie Adam podal iz kota, Christopher Berra pa je na podoben način kot Kirm za Slovenijo dosegel gol za Škotsko.

V drugem polčasu je ritem igre padel, priložnosti so bile redke. Slovenija ni ponudila presežkov, a niti razlogov za pretirano zaskrbljenost ne. Najlepšo priložnost so imeli gostitelji deset minut pred koncem, ko je Dedić z roba kazenskega prostora končal akcijo, ki sta jo zrežirala Krhin in Vršič, a streljal mimo gola.