S predsednikovo boleznijo se spopadajo tako kubanski kot tudi ruski zdravniki. Prvi mu napovedujejo dve leti, drugi manj kot leto dni. Rak prostate pa naj bi se že razširil tudi v njegove bezgavke v dimljah, na debelo črevo ter napredoval po hrbtenici.

Reva Bhalla iz Stratfora, kot navajajo tuji mediji, sporoča, da se zdravniška ekipa ne more zediniti o načinu zdravljenja raka Hugo Chaveza, in povzema strokovni spor.

Mednarodno medicinsko ekipo sestavljajo ruski in kubanski zdravniki, pri čemer pa si strokovna mnenja nasprotujejo. Ruski zdravniki kubanske obtožujejo nepravilnega kirurškega posega ob prvem poskusu odstranitve tumorja. Tako naj bi pri drugi operaciji, ki so jo ruski zdravniki izvedli lani poleti, bolj ali manj le reševali posledice neuspele prve operacije. Ruski medicinski strokovnjaki tako trdijo, da naj bi venezuelski predsednik zaradi nepravilnega zdravljenja imel le še manj kot leto življenja, kubanski pa mu napovedujejo še dve leti.

Chavez je težaven pacient

Viri, ki povzemajo medicinska poročila prav tako navajajo tudi podatek, da je Hugo Chavez "težaven pacient". Ne drži se zdravniških navodil, zdravljenje pa zaradi državniških nalog redno prekinja.

Mednarodni medicinski obravnavi naj bi se priključili še kitajski zdravniki, ki priporočajo bolj naravne oblike zdravljenja, kar pa ruske strokovnjake ne navdušuje in v tovrstni obravnavi ne vidijo uspeha.

Ko Bhalla komentira zdravljenje državnika se rahlo pošali in pravi, da gre pri zdravljenju venezuelskega predsednika za najbolj spolitizirano medicinski obravnavo.