Z zbiranjem točk na tekmah z nazivom Freeride World Qualifier (FWQ) namreč manj uveljavljeni mojstri in mojstrice zasneženih strmin dobijo priložnost, da postanejo del Freeride World Tour (FWT), s katerim po izbranih prizoriščih v Alpah, Skandinaviji in Severni Ameriki potuje peščica najboljših na svetu. V kvalifikacijah, ki bodo potekale 23. marca, bo nastopilo do 100 tekmovalcev, od katerih se jih bo slaba polovica uvrstila v finale; ta bo dan kasneje, v soboto, 24. marca.

"Zmago bo branil tudi domači deskar Matevž Maček, ki se mu bosta pridružila še Petra Robnik in trenutno najboljši slovenski smučar prostega sloga Matej Bradaškja. Med udeleženci pričakujemo še nekaj Slovencev, a po pričakovanju manj kot deset," je zaupal organizator dogodka Jan Maček.

V sklopu spremljevalnega sporeda bo v petek ob 20. uri v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovaške in Elanom premiera slovaškega filma, v katerem je glavni akter Davo Karničar. Film Tatranski loki (Tatranské oblúky) razkriva življenjsko filozofijo našega ekstremnega smučarja, hkrati pa ponuja uporabne nasvete o gibanju v gorah.