Protestni dogodek se je začel z branjem izjave, ki jo je KOKS naslovil na premiera Janeza Janšo. V njej je KOKS, ki združuje več kot 40 kulturnih društev in organizacij, zapisal, da ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo ocenjuje kot politični poskus poniževanja nacionalne kulture pred domačo in mednarodno javnostjo.

Svojo poezijo so pred približno 50 podporniki poleg Tauferja prebirali Maja Haderlap, Tomaž Šalamun, Ciril Zlobec, Ivo Svetina, Saša Pavček, Marko Kravos, Aleš Debeljak, nekdanji predsednik DSP Milan Jesih in Stanka Hrastelj. "Včasih je treba nelagodje in jezo zaviti v smeh in taki dve pesmi vam bom prebral," je povedal Kravos.

Šalamun je opozoril, da je bilo že ob slovenskem osamosvajanju pomembno ljudi po svetu opozoriti, kaj se dogaja v Sloveniji. "Ne bomo nehali in in ne bomo mogli pristati na to, da psi lajajo, karavana pa gre dalje," je dejal Šalamun.

"Psi lajajo, pesniki pojejo. Če karavana te vlade obravnava pesnike in pse z enako ravnodušnostjo, dela to sebi v pogubo, nam vsem pa v škodo," je pred branjem svoje poezije povedal Debeljak.

Kot je za STA povedal Taufer, kompetentnega odgovora od premiera Janeza Janše do danes še niso prejeli, nanj pa računajo, saj želijo z njim stopiti v konstruktivno razpravo in iskanje morebitnih rešitev nastale situacije.

Po oceni Tauferja je minister Žiga Turk, ki je prevzel združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, "storjeno dejstvo". Za KOKS je ta odločitev šla mimo njihove vednosti in je onkraj sprejemljivosti ter zamišljanja funkcije, tradicije in državotvornosti ministrstva za kulturo, je poudaril Taufer.

S protesti bodo nadaljevali dokler od premiera ne dobijo odgovora in z njim možnosti dialoga. Želijo si predstaviti svoja stališča in jih poskušati zbližati s stališčem ministrskega predsednika, kajti po Tauferjevih besedah je le v njegovi pristojnosti, da vrne državotvornost in dostojanstvo ministrstvu za kulturo.

Po oceni Debeljaka je argument varčevanja, s katerim se je utemeljevalo združevanje ministrstev, metanja peska v oči.

"Vemo, da kulturni sektor v Sloveniji porabi približno dva odstotka državnega proračuna in s tem posredno ali neposredno financira najmanj 30.000 delovnih mest, če ostanemo na pragmatični ravni. Bistveno bolj pomemben je simbolni vidik, v katerem je kultura delovala državotvorno še pred vzpostavitvijo samostojne države," je za STA ob robu dogodka povedal Debeljak.