Danes so se po včerajšnji odločitvi mariborske okrožne sodnice Nevenke Đebi oglasili tudi v Nadškofiji Maribor, solastnici Gospodarstva rast v stečaju in njene hčerinske družbe Zvon Ena Holding. Zapisali so, da so v nadškofiji "do zadnjega vlagali napore v iskanju rešitve za Zvon Ena Holding v okviru omejenih možnosti, ki so nastopile po razglasitvi insolventnosti".

Odločitev sodišča glede stečaja obžalujejo, kot dodajajo, predvsem zaradi malih delničarjev in upnikov družbe, za katere stečaj po njihovem mnenju pomeni najslabšo rešitev. "Vendar smo jo primorali spoštovati," so dodali v mariborski nadškofiji in se zahvalili vsem, ki so konstruktvino sodelovali pri iskanju rešitve.

Iz današnje tiskane izdaje Dnevnika: Cerkvena finančna piramida dokončno v razvalinah

Mali delničarji so se verjetno že pred časom sprijaznili z dejstvom, da bodo ostali brez svojih vložkov v obubožana z mariborsko nadškofijo povezana finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, so prepričani v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS).

Konec, ostali so brez vsega

Predsednik društva Rajko Stanković je vseskozi poudarjal, da bi stečaj, ki je najslabša opcija za male delničarje, saj bodo zdaj ostali brez vsega, morda bilo mogoče preprečiti, če bi cerkveni predstavniki nastopali enotno ter pri tem pozabili na medsebojno rivalstvo.

"Sprašujemo se, ali bomo kdaj spoznali akterje iz slovenske cerkve, ki so izdatno pripomogli k nerazumni pasivnosti uradnega Vatikana, ki se razen z angažiranjem finančnih svetovalcev iz Rothschilda ni izdatneje finančno vpletel v morebitno reševanje nasedle barke. Če se iz lokalnih cerkva lahko prelivajo pozitivna sredstva v Vatikan, bi se ta morala po načelu solidarnosti prelivati tudi nazaj, ko so te v težavah," so prepričani v društvu.

Kot ugotavljajo, se je po menjavi na mariborski nadškofiji novi nadškof Marjan Turnšek aktivno, za razliko od svojega predhodnika, vključil v reševanje nasedlih finančnih naložb nadškofije, skupaj z novim ekonomom Lojzetom Cviklom. A sta ob tem očitno ostala sama, saj je parcialno unovčevanje zastavljenega premoženja poleg NKBM med prvimi začela tudi cerkvena družba Metropolitana.

Pričakujejo preiskavo okoliščin

V društvu zdaj od cerkvenih institucij pričakujejo, da preiščejo, kdo vse je prekoračil svoja pooblastila, morebitna negospodarna dejanja bivših nadzornikov in poslovodstev, pa naj preveri sodišče. Če bo to našlo elemente negospodarnih dejanj, lahko naloži povrnitev finančne škode tudi z zaplembo osebnega premoženja, kar bi po njihovem bilo pomembno vsaj iz moralno-etičnih razlogov.

Sicer pa je bilo po Stankovićevem mnenju stečaj Zvona Ena mogoče napovedati takoj po potrjeni "uspešni prisilni poravnavi telekomunikacijske družbe T2", katere donedavni največji lastnik Zvon Ena je bil po njegovem mnenju razlaščen na dvomljiv način.