Da je vezist Milana Sulley Muntari spravil žogo čez črto Juventusovega gola, so videli vsi, tudi glavni sodnik Paolo Tagliavento. Izjema je bil stranski sodnik, ki je signaliziral, da zadetka ni bilo, čeprav je bil v liniji z golovo črto. "O vseh odločitvah sodniki lahko sklepajo, edino pri zadetkih morajo biti popolnoma prepričani. V takšnih primerih ima glavno besedo stranski sodnik, razen če bi glavni sodnik stal ob črti. Če je pomočnik trdil, da ni gola, potem mu je glavni sodnik verjel, saj je bil v boljšem položaju. Glavni sodnik bi lahko sam dosodil zadetek, a verjetno ni bil dovolj prepričan, zato se je zanesel na pomočnika," je postopek v tovrstnih situacijah razložil Kos in pristavil: "Peti sodnik ob mreži bi lahko v tej situaciji odločilno pomagal."

V kolikor je stranskemu sodniku pogled zastirala vratnica, bi se lahko orientiral po položaju Juventusovega vratarja Gianluigija Buffona, ki je v golu ležal s polovico trupa in stegnjenimi rokami. Buffon po tekmi nikakor ni želel priznati, da je žoga prečkala črto. "Redko nogometaši priznajo nekaj, kar sodnik ni videl. Igralci težko priznajo že prekrške, precej vode pa bo moralo preteči, preden bodo priznali zadetke," ugotavlja Kos tudi iz lastnih izkušenj.

Znova se je pojavila dilema, ali naj nogomet odpre vrata tehnologiji. Različne prakse so v veljavi v tenisu, hokeju, kriketu in odbojki, ki jih sodniki uporabljajo pri presoji spornih situacij. "Tehnologija bi v nogometu lahko reševala probleme, čeprav je bil ta na tekmi Milan - Juventus tako očiten, da bi morali videti gol tudi brez tehnične pomoči. Upam, da ne bo več dolgo, ko bodo goli opremljeni s tehnologijo, ki bo potrdila, ali je bila žoga čez črto ali ne," pravi Kos, ki dodaja: "Da se tehnologija ne uporablja, gre le za trmo predsednika Mednarodne nogometne zveze Fifa Seppa Blatterja."

Kot glavni argument proti vpeljavi tehnologije se izpostavlja, da bi s tem izginil poseben čar nogometa, ki je pogostokrat pogojen s človeško napako - ali napadalca, vratarja ali denimo sodnika. Še dandanes ni povsem jasno, ali je v finalu svetovnega prvenstva leta 1966 Anglež Geoff Hurst proti Nemčiji spravil žogo čez golovo črto ali ne. Podobna situacija je bila na zadnjem mundialu, ko ni bil priznan zadetek Franka Lamparda v osmini finala med Anglijo in Nemčijo. "Prepričan sem, da bi bili vsi na stadionu in pred malimi ekrani bolj zadovoljni, če bi se sporne situacije dosodile pravilno. Spomnimo se še tekme Francija - Irska v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, pa precej drugih dogodkov na samem prvenstvu. Skrajni čas je, da se vpelje tehnika, ki bo omogočala pravilne sodniške odločitve," je končal Kos. Če bi sodniki že lahko uporabili pomoč tehnologije, pa teh vrstic zdajle zagotovo ne bi prebirali…

Darko Milanič: Človeški faktor je v nogometu ključen