Film Umetnik je pobral tudi oskarja za režijo (Michel Hazanavicius), glavno moško vlogo (Jean Dujardin), kostumografijo (Mark Bridges) ter izvirno glasbo (Ludovic Bource). Scorsese je ostal praznih rok, vendar pa je njegova otroška pravljica Hugo osvojila oskarje za scenografijo, montažo zvoka, fotografijo, mešanje zvoka in posebne učinke.

Oskarja za glavno žensko vlogo je prejela Meryl Streep (Železna lady), ki je tako postala ponosna lastnica že treh prestižnih kipcev (po tri oskarje so v svoji karieri prejeli le še Jack Nicholson, Walter Brennan in Ingrid Bergman, štiri pa jih je dobila le Katharine Hepburn). Ameriški mediji so sicer to razglasili za precejšen šok, saj naj bi si oskarja po njihovem bolj zaslužila Viola Davis.

Za stransko moško vlogo je kipec dobil 82-letni Christopher Plummer (Začetniki), ki je oskarja pozdravil z besedami: "Ljubček, le dve leti si starejši od mene, kje si bil vse moje življenje?" Oskarja za stransko žensko vlogo pa je dobila Octavia Spencer (Služkinje).

Iranski film režiserja Asgharja Farhadija "A Separation" je dobil oskarja za najboljši tujejezični film.

Woody Allen, ki ga tudi tokrat ni bilo na podelitvi, je dobil oskarja za najboljši izvirni scenarij (Polnoč v Parizu), oskarja za prirejeni scenarij pa so za film Potomci dobili Alexander Payne, Nat Faxon in Jim Rash.

Oskarja za najboljši animirani film je Chris Rock podelil Paramountovi zgodbi o kameleonu na Divjem zahodu, Rango režiserja Gora Verbinskega.

Med podeljevalci so bili Natalie Portman, Tom Hanks, Will Ferrell, Zach Galifianakis, Tina Fey, Michael Douglas, že omenjeni komik Chris Rock ... Sandra Bullock je v "nemški mandarinščini" podelila oskarja najboljšemu tujejezičnemu filmu.

Nekaj smeha (pa tudi zgražanja) je sprožil ''Diktator'' Sacha Baron Cohen, ki je novinarja posul s "pepelom 'Kim Jong Ila''.

Prireditev je že devetič vodil komik Billy Crystal, ki je za začetek večera pripravil montažo odlomkov glavnih nominiranih filmov, v katere so ga vstavili s pomočjo posebnih učinkov - ob tem pa mu družbo dela tudi Justin Bieber, s čimer so ustvarjalci najverjetneje želeli pritegniti še nekoliko mlajše občinstvo. Oglejte si, kako je izgledal uvod Billyja Crystala v podelitev oskarjev: