Klasiki de Almeria prvič v dresu Astane stopil na zmagovalni oder pod Avstralca Michaela Matthewsa (Rabobank). "Premagal me je boljši. Zasluženo je zmagal. Začel je sprintati prej in če bi bil boljši, bi ga lahko premagal. In Matthews že ima ime, zato je drugo mesto kar v redu," je Božič pristavil po lepem uspehu na dirki visoke ekstrakategorije. Astana je vozila v zvezdniški zasedbi, z Romanom Kreuzigerjem in prvič z Janijem Brajkovičem, ki je izvrstno pripravljenost pred Pariz-Nica pokazal na gorskih ciljih.

Z osemnajstimi Slovenci na dirki je bil po slovensko obarvan tudi švicarski Lugano. "Ja, smo že kar blizu, da Italijani začenjajo razmišljati o povabilu Adrie Mobila na italijanski Giro," se je Milan Eržen pošalil po 66. VN Lugana. Matej Gnezda s četrtim in Matej Mugerli z devetim mestom sta Novomeščanom privozila kar dve uvrstitvi v imenitni druščini najmočnejših italijanskih ekip. "S Kristijanom Đurasekom sva v skupini 25 kolesarjev, ki smo po selekciji na klanec ostali spredaj, pripravila sprint Mateju Gnezdi. Le malo mu je zmanjkalo do stopničk," je zaključek opisal Matej Mugerli. Gnezda ni posegel tako visoko od zmage za VN Kranja 2010, novinec Mugerli pa od sezone 2005, ko je začel štiriletno dobo v Liquigasu. "Ni vprašanje, kdaj sem bil nazadnje tako visoko, ampak kdaj sem zadnjič v Evropi sploh vozil tako močno dirko," je vrnitev v elitno druščino opisal Mugerli in dodal: "Scarponi je bil videti kar močan, Basso in Evans neopazna. Trasa? Za svetovno. Dirka? Živčna." Prav v zelenem dresu plinarjev je slavil Eros Capecchi (zmagovalec 18. etape Gira 2011), ki mu je kot prvi pomočnik pomagal Kristijan Koren.

V Švici so začeli tudi "mucki" Radenske. Jan Polanc je pripeljal v cilj tik za manjšo zmagovalno skupinico, s Korenom, Markom Kumpom in Tomažem Nosetom (Adria), ki sta zmagovalno skupino izgubila zaradi okvare kolesa slednjega. Hkrati je bila to tudi evropska premiera za Grega Boleta, ki se mu želja, da bi ekipa Lampre dočakala prvo zmago, ni uresničila. Damiano Cunego je bil drugi. "S svojo vožnjo sem zadovoljen. Pomagal sem do zadnjega klanca, nisem imel nobenih težav," je Grega Bole opisal generalko za Pariz-Nica, prvo veliko etapno dirko World Toura, ki se začne v nedeljo.