Po tri ure dolgi tekmi, ki je imela zaradi vetra le dve seriji, je imel leteči Kranjčan, novi kralj smučarskih poletov, za več kot tri ure obveznosti. Dobro uro je odgovarjal na vprašanja novinarjev, vmes pa čestital selektorju Goranu Janusu tako, da ga je poljubil na čelo kot nekoč francoski nogometni kapetan Blanc vratarja Bartheza. Na doping kontrolo, kjer se je mučil, da je natočil dovolj urina, čeprav je imel ves večer ob sebi vseskozi steklenico vode, so ga odpeljali šele po podelitvi kolajn v središču Vikersunda, kjer so njemu v čast zaigrali Zdravljico, skupina slovenskih navijačev pa je naredila pravi šov s prepevanjem Kdor ne skače, ni Sloven'c ...

Pogovor z Robertom Kranjcem: Sto gramov do diskvalifikacije

Tekma v zimski formuli ena je bila prava drama in živčna vojna, v kateri je 30-letni Kranjčan pokazal svojo neustrašnost, pogum, izjemen občutek za letenje in za razliko od preteklosti tudi neverjetno mirnost. V prvi seriji si je s tretjim mestom za norveško senzacijo Runejem Velto in prvim favoritom Avstrijcem Martinom Kochom priskakal odlično izhodišče za napad, ki ga je uprizoril v drugi seriji. Že v trenutku, ko je priletel z odskočne mize in še preden je zavzel položaj za letenje pri stotih metrih, je slovenski selektor Goran Janus na trenerski tribuni tako zmagoslavno dvignil roke in slavil kot nogometaš, ki zabije gol za naslov svetovnega prvaka v zadnji minuti podaljška. Ko je Kranjec brezhibno pilotiral do 244 metrov in se male negotovo odpeljal skozi iztek, je vrgel rokavico vodilnima na vrhu zaletišča, ki nista imela odgovora.

Jani Grilc, klubski trener prvaka: Kolajno koval v pajkicah

Koch je po pristanku pri 243 metrih padel, a tudi če bi obstal na nogah, ne bi s prvega mesta zrinil Kranjca. "Sploh ne znam pojasniti, zakaj sem izgubil ravnotežje. Sam sem kriv," je povedal bronasti Beljačan Martin Koch, medtem ko v avstrijskem taboru niso mogli skriti razočaranja. Le 55 kilogramov težki Velta, ki je tako redkobeseden, da odgovarja v enozložnicah, je poletel 234,5 metra in v slovenskem taboru, kjer sta novega svetovnega prvaka na ramena najprej dvignila soborca Tepeš in Šinkovec, se je začelo slavje. A tudi 27.000 norveških gledalcev je slavilo, kot da je vzhajajoči zvezdnik Velta svetovni prvak.

Jernej Damjan imenitno nadomestil Petra Prevca