Kako začeti?

Najprej potrebujete dobro poslovno idejo. Veliko tovrstnih idej se razvije na podlagi izboljšave tistega, kar oseba počne na delu ali pa se porodi ob izvajanju prostočasne aktivnosti izven delovnega časa. Na spletu je kar nekaj kakovostnih strani o podjetništvu ter o idejah. V slovenskem jeziku je teh strani nekoliko manj, največ podjetniških informacij najdete prav na našem portalu. Nasprotno obstaja kar nekaj spletnih strani v angleškem jeziku, npr. entrepreneur.com, kjer lahko najdete ogromno osnovnih podjetniških informacij, med drugim veliko pišejo tudi o franšizah (teh je v Sloveniji precej). Franšize ponujajo zanimiv začetek podjetniške poti. Poleg ideje nam namreč franšize nudijo tudi poslovni in marketinški model, blagovno znamko, izdelane poslovne procese ter vse ostalo, kar potrebujemo. Zanimiv vir idej je tudi spletna stran www.business-opportunities.biz, kjer dnevno objavljajo kar nekaj zanimivih idej. Pri nas se lahko obrnete na različne svetovalce - od tehnoloških parkov in inkubatorjev do VEM točk. nekaj pa je tudi organizacij, kot je naša.

Katero obliko podjetja izbrati?

Oblik podjetij je kar nekaj - od pravnih oseb, kot sta d. o. o. in d. n. o., do s. p., ki je najpogostejša izbira začetnikov. Pri s. p. gre za enoosebno obliko opravljanja dejavnosti, za katero ne potrebujete osnovnega kapitala. Njena prednost je tudi prosto upravljanje z denarjem. Denar na računu s. p.-ja lahko prosto uporabljate tudi za osebne namene, poskrbeti je potrebno le, da so plačani vsi davki ter prispevki. Slabost s. p.-ja je v tem, da za poslovanje podjetja odgovarjate z vsem svojim osebnim premoženjem. Hkrati s. p. ni opcija v primeru, ko bi v podjetju delovalo več družbenikov. V tem primeru prideta v poštev d. o. o. ali d. n. o. Za prvega je potrebnih 7500 evrov osnovnega kapitala, pri d. n. o. tega ni, se pa prav tako odgovarja z osebnim premoženjem.

Koliko me podjetje stane?

V povezavi s stroški v podjetju govorimo o dveh vrstah stroškov, in sicer o stroških za vodenje podjetja ter stroških za prispevke. Stroški za vodenje podjetja so predvsem računovodja (50 do 100 evrov na mesec), poslovni račun (20 evrov na mesec - tu je smiselno na trgu preveriti ugodnosti za mlada podjetja -takšno akcijo trenutno nudi Banka Koper), potem pa so tu še razni stroški za droben inventar, morebitne najemnine, nakup programske ter strojne opreme, vlaganje v spletno stran, različne investicije in podobno. Poleg tega je potrebno upoštevati še stroške za material, če bo vaša dejavnost prodaja. Druga skupina stroškov so prispevki. Splošno pravilo tu je, da je potrebno, v primeru da imate podjetje, plačevati prispevke za pokojninsko ter zdravstveno zavarovanje ter tudi nekatere druge. To lahko poteka prek plačila pavšalov ali pa v primeru, da ste zaposleni. Prispevkov ni potrebno plačevati večkrat. Torej, če ste nekje zaposleni in imate d. o. o., potem ni potrebno plačevati dodatnih prispevkov, razen v primeru s. p.-ja, kjer se plačuje mesečni pavšal.

Kje lahko dobim kapital?

To je zelo pogosto vprašanje, odgovor nanj pa žal ne bo pretirano navdihujoč. Za veliko večino podjetij tvegani in angelski kapital ne prideta v poštev. Tovrstne investicije (lastniški viri financiranja) namreč zahtevajo veliko donosnost vloženega denarja (od 10 do 30 % na leto), potencial mednarodne rasti ter 100-odstotno osredotočenost v podjetje. Poleg lastniških virov poznamo tudi dolžniške vire financiranja podjetja, problem pa je pridobiti posojilo s strani bank. Da vam banka odobri posojilo, se mora prepričati, da bo svoj denar dobila nazaj. Če ste novo podjetje, potem je nemogoče izračunati boniteto podjetja. Prav tako verjetno na podjetju nimate premoženja, torej ga ne morete predložiti kot garancijo, da boste kredit resnično odplačali. Ta opcija je tako za mlado podjetje žal precej nerealna. Ena izmed opcij so razpisi. V kratkem prihaja razpis P2 za zagon tehnoloških podjetij, na voljo je po več 10.000 evrov za vsako podjetje. Pogoj je, da ste član inkubatorja ali tehnološkega parka. Zanimiva rešitev je subvencija za samozaposlitev zavoda za zaposlovanje. Ponujajo namreč 4500 evrov za novoustanovljena podjetja, pogoji pa v tem primeru niso preveč zapleteni. Zadnja, verjetno najbolj realna opcija je, da se poslužite vira financiranja s tako imenovanih 4f - friends (prijatelji), fools (naivneži, ki verjamejo v vašo idejo), family (družina, ki vas podpira v vsakem primeru) ter founders (vi kot ustanovitelj).

Kje pridobiti znanje po odprtju podjetja?

Po odprtju podjetja se vam bo pojavilo kar nekaj vprašanj - kako sploh izdati račun, kako je z DDV, katere obveznosti imate do države ter podobno. Pri večini takšnih dilem vam pomaga dober računovodja. Sicer pa lahko do informacij pridete prek člankov na spletu - tudi na naši spletni strani je kar nekaj dobrih vsebin. Na voljo so vam tudi različni podjetniški forumi. Priporočam vam, da se udeležite čimveč podjetniških izobraževanj. Veliko izobraževanj po celotni Sloveniji je brezplačnih, kar nekaj jih je na voljo za nekaj 10 evrov - med drugim tudi naša delavnica Podjetnikovi prvi koraki v podjetju, na katero dobivamo izredno dobre odzive. Če vam to ne pomaga, pa vas vabimo, da se udeležite MP individualnega svetovanja pred ustanovitvijo podjetja.

To je moj, vsaj zaenkrat, zadnji blogerski zapis. Upam, da ste v preteklem tednu iz mojega pisanja potegnili kakšno koristno informacijo tudi zase. Za ostala morebitna vprašanja sem vam na voljo na spodnjih kontaktih. Pa srečno!