Barbara Špiler (Brežice) je v metu kladiva zmagala s 66,70 m, med atleti je v tej disciplini slavil Nejc Pleško (62,20 m). Jaka Muhar (Satler) pa je bil najboljši v metu kopja (70,89 m) in je tako kot drugouvrščeni Blaž Marn (Satler, 67,07 m) dosegel normo za mladinsko SP v Barceloni.

"Bilo je zelo lepo vreme in zato dokaj dobri pogoji, čeprav sem vajena tudi mraza. Tekmo sem začela z mešanimi občutki, saj je bila to moja prva tekma v sezoni. Prvi met se mi je povsem ponesrečil. Drugi je že bil malo boljši. V tretjem seriji sem šla na vse ali nič in končni izid je bil zelo dober; potem nisem več tekmovala. Samega meta se ne zavedam povsem, vendar vem, da je kopje kar poletelo. Vesela sem, da sem na ta način začela sezono. Počutim se zelo samozavestna in izide, ki sem jih v preteklosti dosegala, zdaj zmorem z lahkoto in se ponavljajo. Tako sem tudi sama prepričana, da lahko dosežem še več," je povedala Ratejeva.

V Črni Gori, v Baru, bo 17. marca nastopila na 12. evropskem pokalu v metih. "Želim biti na zmagovalnih stopničkah in na visoki ravni, s ponovitvijo ali izboljšanjem izida iz Celja, končati zimsko sezono na zelo visoki ravni. Potem bom imela nekaj dni premora ter priprave za poletno sezono. Tekmovala bom v diamantni ligi na nekaj tekmah, večina te najvišje serije mitingov bo v Evropi. Poleg tega načrtujem mete nad 63 in 65 m na vsaki tekmi. Kolajne si želim na evropskem prvenstvu v Helsinkih in nato bo sledil zaključek na olimpijskih igrah. V finalu na veliki tekmi sem že bila, zdaj si želim še višje. Upam, da bom zdrava in da bom ohranila visoko raven forme," je napovedala Ratejeva.

Enaintridesetletna slovenska rekorderka je bila lani na svetovnem prvenstvu v Daeguju sedma. Tedaj je nastopila na petem velikem članskem tekmovanju; 37. mesto je zasedla na olimpijskih igrah v Pekingu 2008, 21. mesto na EP v Göteborgu leta 2006, leta 2009 pa je bila prvič v finalu; v Berlinu je bila na SP na 11. mestu. Predlani je na bila sedma na evropskem prvenstvu v Barceloni. Slovenski rekord, 67,16 m, je dosegla 14. maja 2010 v Dohi. Ta dosežek želi letos Ratejeva izboljšati.

"Izida, ki sem ga dosegla danes, nisem pričakovala. Tudi zato, ker na treningih mečem okrog 63 metrov največ, poleg tega pa sem zadnjih 14 dni vadila brez trenerja Andreja Hajnška, ki je zbolel. Letos sva ponovno vadila tako, kot sem delala na treningih pred dvema letoma. Rezultati kažejo, da mi ta način najbolj leži. Tako ne vidim težav in mislim, da bom lahko izboljšala državnega rekord. Pričakujem, da ga bom krepko popravila. Pomagal mi je tudi prestop iz kluba v Šentjurju v celjski Kladivar, saj sem lahko pozimi nemoteno trenirala v dvorani. Mislim, da je tudi to pripomoglo k boljšim izidom," je končala Ratejeva.