Kaj nam manjka, da bi dosegli naslednjo stopnjo razvoja? Morda je čas, da se na vodilna mesta ali pa na vplivna mesta spusti tiste, ki so že dejansko nekaj naredili v podjetništvu. Torej praksa pred teorijo. Kdo je bolj primeren za snovanje in izvajanje načrta za pomoč mladim podjetjem, kot nekdo, ki je v Sloveniji ustanovil podjetje, pridobil več milijonov investicij iz tujine ter napravil podjetje, ki posluje na visokotehnološkem narodnem trgu?

V večini primerov takšnih podjetnikov verjetno ne bi zanimalo delo v podpornem okolju za podjetništvo. Izzivov in denarja je v tujini mnogo več. No, v Sloveniji imamo očitno srečo in je to nekoliko drugače. Kar nekaj posameznikov ima namreč željo delovati na tem področju. Zakaj? Razlogi so različni. Gotovo ne gre za razloge finančne narave, iskati jih je potrebno drugje.

Pred nekaj tedni se je pri nas zgodilo, da se je na vodilno mesto ene večjih organizacij podpornega okolja za podjetništvo v Sloveniji, poleg drugih, prijavil zgoraj opisani podjetnik, ki je na noge postavil uspešno podjetje, ki deluje na mednarodnem trgu. Ne vem sicer zakaj, ampak za želeno mesto ni bil izbran. Očitno se odločevalcem zdi, da so bolj potrebne druge kvalitete, med drugim formalna izobrazba. Slej ko prej bomo morali zavedati, da ni vse znanje v šolskih knjigah. Veliko več ga je v neformalnem gradivu, na internetu, najbolj pomembno znanje pa prihaja iz prakse, iz preteklih izkušenj pri delu.