Koliko ste vpeti v novo letalnico v Vikersundu?

Ker sem jo projektiral, me vprašajo za vsako malenkost.

Kaj ste spremenili na letalnici v Vikersundu v primerjavi z lanskim letom?

Ni velikih sprememb, dodali smo le nekaj malenkosti. Odskočno mizo smo odrezali za en meter, s tem smo povečali hitrost, ki je nujna za dolge polete. To pomeni, da se je tudi letalnica povečala za meter in pol, kar je odobrila mednarodna smučarska zveza Fis. Dvignili smo odskočno mizo, zato zdaj skakalci letijo 70 centimetrov višje. Vse skupaj je narejeno z namenom, da bi tudi slabi skakalci preleteli hrbtišče in skakali dlje. Na takšen način se sicer ne rešuje težav s prekratkimi poleti, ampak mora vodstvo tekmovanja z visokim naletom poskrbeti za toliko hitrosti, da bodo najboljši leteli 240 metrov, večina pa vsaj 200 metrov. Ker vodstvo tekmovanja lani tega ni naredilo, smo morali mi narediti spremembe na letalnici.

Drugačen je tudi prehod doskočišča v radius.

Oblikovali smo ga tako, da bodo poleti lahko še daljši, predvsem pa bolj varni.

Kako daleč bo možno leteti v Vikersundu?

Skakalec brez težav obstane na nogah pri 250 metrih.

Ali imate že narejen projekt povečanja letalnice v Planici, kjer naj bi gradbeni stroji zabrneli leta 2013?

Da. Fis ga je tudi že odobrila. Spremembe v Planici bodo odvisne tudi od tega, kako bomo vse skupaj naredili v Vikersundu, ki je pravzaprav testni poligon za nas.

Prišli ste tudi do novih spoznanj, da na dolžino poletov zelo vpliva gostota zraka.

Bolj kot je zrak gost, daljši so lahko poleti. Lani so bile tukaj pri minus 20 stopinjah Celzija idealne razmere. Razlika med Vikersundom in Planico v gostoti zraka je deset odstotkov, v primerjavi z Erzurumom v Turčiji, ki je na 2000 metrih nad morjem, pa kar 25 odstotkov. To pomeni, da v Planici zaradi manjše gostote zraka za dolge polete potrebuješ večjo hitrost in več vzgonskega vetra. Ker Planica to ima, smo enakovredni z Vikerundom, ki je na nižji nadmorski višini.

Do kje bo šel razvoj poletov v naslednjih letih.

Realnost je 260 metrov. Planica bo na to pripravljena.