Pinus ima od začetka meseca blokiranih vseh osem transakcijskih računov. Januarske plače 109 zaposlenim, od katerih jih je 50 že mesec dni na čakanju, so izplačali s 14-dnevno zamudo, prispevkov za januar in december pa jim delodajalec še ni poravnal. "Strah nas je, ali bomo šli po poti Konstruktorja in drugih propadlih podjetij," poudarja Boris Brodej, predsednik sindikata kemijske industrije v Pinusu. "Uprava nam je razložila, da so zastavili blagovno znamko pri bankah, zato da bi pridobili milijon evrov svežega kapitala. Če jim bo uspelo pridobiti denar za nakup surovin, bomo rešili letošnjo sezono. Napovedali so nam tudi, da bodo v primeru prisilne poravnave zmanjšali število zaposlenih za 32 delavcev."

Prisilna poravnava ni več aktualna rešitev, nam je včeraj zatrdil Klemenčič, odpuščanje pa še. V bodoče naj bi v Pinusu TKI delalo le še 79 oseb. Čeprav je znano, da je Pogačar obremenil Pinus s posojili, s katerimi je leta 2007 izpeljal prevzem podjetja, uprava trdi, da so težave tovarne posledica recesije in plačilne nediscipline kupcev. Podjetje je lani ustvarilo 11,3 milijona evrov čistih poslovnih prihodkov od prodaje, izguba obračunskega obdobja pa znaša kar 8,3 milijona evrov. Konsolidirana bilanca podjetij, ki sodijo v Pinusovo skupino (Aropi, Bio Goriva, Pinus Agro...) razkriva, da so imela podjetja skupaj leta 2010 kar 53 milijonov evrov finančnih in poslovnih obveznosti.

Kljub temu je prihodnost podjetja svetla, je optimističen predsednik uprave, saj naj bi z bankami upnicami že sklenili dogovor o reprogramiranju posojil. "Obljubil sem jim, da bomo letos sposobni plačevati obresti, glavnice pa bodo zamrznjene do konca leta 2013," je trdil. Tudi dobavitelji, ki jim Pinus dolguje več kot šest milijonov evrov, naj bi bili pripravljeni počakati na svoj denar. Klemenčič je še napovedal, da bo Pogačar dokapitaliziral svoje podjetje, razliko do pričakovanega milijona evrov svežega kapitala pa naj bi zagotovile banke upnice, ki naj bi v kratkem odblokirale Pinusove račune.

Če se bo to uresničilo, naj bi Pinus letos še posloval z izgubo, nato pa naj bi postalo poslovanje pozitivno in se bi dobiček do leta 2016 povzpel na 2,3 milijona evrov. V skladu z načrti in programom prestrukturiranja naj bi Pinus ohranil svoje ključne programe: proizvodnje herbicidov, biodizla in sežigalnico nevarnih odpadkov. Nova tovarna biodizla z zmogljivostjo 50.000 ton na leto, ki deluje pod okriljem podjetje Bio Goriva, je lani povsem obstala, in sicer zaradi neugodnih cen surovin, je pojasnil član uprave David Kos. "Zdaj imamo pozitivno kalkulacijo," je zatrdil včeraj.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si