Noč lahko v naravi preživimo na različne načine. Med njimi je ta, da noč prespimo v bivaku. Morda je beseda prespimo malo pretirana, saj je spanje v gozdu zaradi mraza bolj podobno spanju "na obroke", pa vendar z bivakom počitku dodamo določeno mero udobja. Pred gradnjo moramo najprej najti primeren kraj, imeti v mislih vsaj približen načrt, kako bo zadeva videti, nato pa se je najbolje kar lotiti dela, saj nas tema v gozdu lahko kaj hitro preseneti.

Bivak nas zaščiti pred zunanjimi vplivi, v njem se počutimo varneje kot na prostem, seveda pa je predpogoj za vse to, da je bivak dobro zgrajen in ne prevelik.

Ko je bivak narejen, se je najbolje lotiti ognja. Kjer je ogenj, je zvečer primeren prostor za druženje, prostor, kjer ti je toplo in prijetno. Brez ognja ponoči v gozdu preprosto ne gre. Najbolje, da je v neposredni bližini bivaka. Ko nas sredi noči v bivaku že pošteno trese, je ohlajenemu telesu ognjišče prav prijetno zatočišče.

Ogenj naj kar pošteno gori. V gozdu je vlažno in prav nič prijetno ni, če vam ponoči ugasne. Zato je pomembno, da pred začetkom kurjenja naberete zalogo lesa, ki vam ne bo pošla že sredi noči.

Rado Malnar, prekaljen maček taborniškega pionirstva in preživetja v naravi, nam je razkril, brez česa ne gre v naravo. Iz nahrbtnika je vzel majhno železno posodico, ki se po potrebi spremeni v ponev ali lonec. V njej ima zlato rezervo hrane, in sicer jedilni pribor, instant čaj, štiri energijske ploščice za štiri dni, kresilo, folijo, svečke, izotonik, ki nas zelo hitro regenerira, juho v vrečki, povečevalno steklo, ki je uporabno tako za iskanje klopov, kot za signaliziranje, vžigalice, sol in vrvico. Vse v majhni posodici.

Poleg tega pa ima pri sebi vedno tudi majhen paket za prvo pomoč, v katerem se skriva vse mogoče. Ogledate si ga lahko v videu.Pa še zelo pomembni in uporabni nasveti glede obutve. Ko pozimi hodimo po gozdu, je zelo pomembno, da imamo kakovostne in pravilno vzdrževane čevlje. Obutev je edini stik z vlažnimi tlemi in dobro je, da nam čevljev ne premoči. Še bolj zanimivo je, česar veliko ljudi ne ve, da čevlja nikakor ni priporočljivo sezuvati. Tudi, če je premočen, je najbolje, da ga posušimo na nogi, saj se lahko v nasprotnem primeru deformira in nas ožuli, ali pa zamrzne, kar je le korak do ozeblin.

Videi ne bodo reševali življenj, lahko pa v njih najdete uporabne napotke in zanimivosti, ki smo jih izvedeli med bivakiranjem s taborniki rodu Podkovanega krapa z Rudnika.

Preberite še reportažo Dokler gori ogenj, je tudi upanje.