Čeprav je bilo treba za uvrstitev na tekmo premagati le devet tekmovalcev, je v kvalifikacijah obtičal Jernej Damjan, zato bodo danes nastopili le trije: Robert Kranjec (uvrščen neposredno na tekmo), Jurij Tepeš (12. mesto) in Jure Šinkovec (26.).

Prvi slovenski adut Kranjec je potrdil vrhunsko pripravljenost s poleti 211,5 metra (6. daljava prve serije), 213 (4. daljava druge serije) in 200 metrov (kvalifikacije, kjer je bil med naprej uvrščenimi boljši le Švicar Ammann z 204 metri), v katerih se je dobesedno plazil ob doskočišču, medtem ko je večina letela precej višje. Leteči Kranjčan je tako število poletov čez 200 metrov povečal na 116 in postavil nov svetovni rekord, saj je bil do sinoči na prvem mestu Poljak Adam Malysz s 114 poleti.

"Sem zadovoljen. Vse deluje tako, kot mora. Prvi polet je bil soliden, drugi kar dober, saj sem dobil 17 točk bonusa zaradi vetra v hrbet, v kvalifikacijski seriji pa so bile razmere tako slabe, da mnogi najboljši niso mogli do 200 metrov. Težko je bilo leteti ekstremno daleč," je povedal z nasmehom na obrazu Robert Kranjec, ki si najbolj želi boljših razmer za letenje, saj je bilo včeraj zelo malo dolgih poletov. Daljava dneva je bila 237 metrov Avstrijca Kocha v prvi seriji in le še štirje poleti čez 220 metrov.

"Letalnica je zahtevna, po občutku je zdaj oznaka za 254 metrov tam, kjer je bila lani za svetovni rekord 246,5 metra. Seriji za trening sta pokazali, kdo so favoriti, za zmagovalca kvalifikacij Koflerja pa menim, da nima možnosti za odličje. Favoriti so Koch, Ammann, Schlierenzauer, Ito, en Norvežan...," je odgovarjal Kranjec, ki je zaradi vloge favorita tudi v središču zanimanja tujih medijev.

209,5 (8. izid), 192 (28.) in 177,5 metra so bile daljave Jurija Tepeša. "Z vsemi poleti sem zadovoljen. Zame je bilo doslej značilno, da slabo skačem z vetrom v hrbet, zdaj pa sem dokazal, da sem močan tudi v takšnih razmerah. Na številnih področjih imam še rezerve, idealno bo takrat, ko bo rezerv čim manj. Želim si, da bi tudi na tekmi nastopil tako mirno," je vtise po kvalifikacijah strnil Jurij Tepeš.

Razpoloženje Jureta Šinkovca je zelo nihalo. Po prvem poletu 151,5 metra je bil zaskrbljen, po drugem evforičen, saj je z 211 metri za 9,5 metra popravil osebni rekord (9. izid serije), po kvalifikacijskem 156,5 metra se je jezil sam nase in ni iskal izgovorov v prehladu. "Z letalnico še nisem na ti. Je zelo zahtevna, zato kaznuje vsako napako in pristaneš pri 150 metrih. Slabo sem spal, zaradi prehlada mi manjka tekmovalnega adrenalina, a najpomembneje je, da sem preživel kvalifikacije in zdaj grem v nov boj," je pripovedoval Jure Šinkovec, ki ima veliko dela z novim dresom, da bo velikost po predpisih.

Jernej Damjan je imel v serijah za trening interno tekmo z Dejanom Judežem za četrto mesto v reprezentanci. Potem ko sta bila v prvem poletu izenačena (159 m), je bil v drugem s 190,5 metra boljši za 20 metrov. "Letalnica je O. K., le jaz nisem v redu. Sam sem kriv," je dejal Dejan Judež. A le dobro uro kasneje je bil razočaran tudi Damjan, saj je z dosežkom 152 metrov za sedem desetink točke zgrešil uvrstitev na tekmo. V družbi očeta Janka in ljubljanskega skakalnega delavca Zvoneta Borštnarja je trepetal za svojo usodo, a se ni izteklo po željah. "Meni se je zdel dober skok, a ko sem pričakoval, da me bo odneslo, sem tam, kjer sem prej poletel, zaradi vetra le dol padel kot skala," je povedal Jernej Damjan, ki bo tako nastopil le še v nedeljo na moštveni tekmi.