Potem ko je država konec minulega leta dokapitalizirala Peko v višini šestih milijonov evrov, mora tržiški proizvajalec obutve do konca februarja najti strateškega partnerja, ki bo v družbo vložil 1,2 milijona evrov oziroma 20 odstotkov višine državnega vložka. Če se to ne bo zgodilo, se bo državna finančna injekcija štela kot nedovoljena državna pomoč, Peko pa bo moral vrniti prejeta sredstva. Takšen scenarij pa bi pomenil, da bi se Peko le s težavo izognil stečaju.

Medtem ko so v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) prepričani, da bo Peku pod vodstvom predsednika uprave Janeza Sajovica uspelo izpolniti vladne zahteve, pa po naših informacijah sploh še ni znana ocenjena vrednost Peka, od katere je odvisno, kolikšen lastniški delež bi strateški partner pridobil v Peku.

Če bo AUKN oziroma Venčeslav Radi, ki je na agenciji zadolžen za upravljanje državne naložbe v Peku in ima vse niti iskanja strateškega partnerja bolj ali manj v svojih rokah, kot najbolj ugodno ponudbo izbral Kopitarno, bo ta družba Peko dokapitalizirala s stvarnim vložkom. Po naših informacijah naj bi vložek predstavljal tehnologijo za proizvodnjo novega lesenega čevlja, pri čemer naj bi bil znesek ocenjen na približno 3,5 milijona evrov. Tudi bosansko podjetje Sim Coprom v lasti Gorana Vukovića bi Peko dokapitaliziralo s stvarnim vložkom. Natančneje, gre za trgovino v Mostarju. Po poročanju bosanske kabelske televizije Monet je Lesnina pred leti Vukoviću, ki naj bi sicer izviral iz Zemuna pri Beogradu, prodala prodajalno v Mostarju v vprašljivih okoliščinah. Nepremičnina nikoli ni bil vknjižena v korist Lesnine oziroma bosanske Lesnine Mi, temveč na ime investitorja podjetja Vranica.

Kaj za dokapitalizacijo Peka ponuja drugo bosansko podjetje Proeksim iz Zenice, (še) nismo izvedeli. Iz Proeksimove spletne strani je razvidno, da gre za Pekovega neposrednega konkurenta. Poleg tega, da se podjetje ukvarja z uvozom in veleprodajo obutve, ima v lasti tudi mrežo prodajaln obutve pod blagovnima znamkama Borovo in Astra. Zato ne bi bilo presenetljivo, če bi tudi Proeksim za dokapitalizacijo Peka ponujal stvarni vložek, in sicer v obliki prodajaln.

Po dostopnih podatkih pa edino konzorcij Evro poti, ALM in Ebe group za dokapitalizacijo Peka ponuja svež kapital, ki ga tržiško podjetje nujno potrebuje. Ebe group združuje vrhunske italijanske proizvajalce obutve, med katerimi je tudi Renato Balestra. Podjetje ALM pa je specializirano za proizvodnjo ženskih čevljev, ki so naprodaj po nekaj sto evrov. Cilj italijanskih ponudnikov je prodor na trge nekdanje Jugoslavije, v naslednji fazi pa nameravajo preko Srbije, kjer je Peko dobro zasidran, osvojiti tudi ruski trg.

Kdo je finančni svetovalec pri dokapitalizaciji, za katerega bo moral Peko odšteti več deset tisoč evrov, v AUKN ne želijo razkriti. Pojasnili so le, da gre za slovensko podjetje. Ko smo agencijo ponovno vprašali, ali lahko razkrijejo ime finančnega svetovalca, saj je bilo v podobnih postopkih prodaje državnega premoženja (na primer v primeru Palome in Elana) ime svetovalca javnosti znano, so nas v AUKN po odgovor napotili v Peko, ker je "izbira finančnega svetovalca v pristojnosti družbe". Toda Sajovic je bil za komentar nedosegljiv. Po naših informacijah je finančni svetovalec že pripravil predloge dokapitalizacijske pogodbe.

sebastjan.morozov@dnevnik.si