Časnik ugotavlja, da je bilo njegovo županovanje ves čas predmet ostrih polemik, afer in obtožb. Somišljeniki Jankovića vidijo kot človeka, ki je v glavnem mestu končno nekaj naredil, kritiki pa kot brezkompromisnega in samosvojega poslovneža. Zoran Janković je županovanje začel z napovedjo 22 projektov, na katere pet let pozneje podporniki in nasprotniki gledajo zelo različno. Njegovi privrženci ocenjujejo, da jih je končanih 12, nasprotniki – predvsem opozicijski svetniki in člani civilnih iniciativ – pa, da večini do zaključka še precej manjka. Kritiki še ugotavljajo, da bodo nekateri projekti še dolga desetletja črpali denar iz občinske blagajne, ki da jo je župan do grla zadolžil.

Med delno izvedenimi projekti tudi Stožice

Delo ugotavlja, da med napovedane in dokončane večje projekte – manjših je po trditvah občine približno 600 – lahko uvrstimo Barjansko vpadnico, parkirno hišo pod Kongresnim trgom ter Center urbane kulture Šiška. Uspešnost nekaterih drugih projektov je težje meriti, tako časnik, je pa MOL prenovila promenado med Tivolijem in Ljubljanskim Gradom, nekaj mestih ulic in podhodov, obogatila programe v Tivoliju in z gradnjo, prestavljanjem mostov in prenovo bregov oživila nabrežja Ljubljanice.

Med delno izvedenimi projekti je prvi Jankovićev paradni konj, center Stožice, ki je po nekaterih interpretacijah sicer zaključen, čeprav trgovski del še ni končan. Mnogi opozarjajo na stroške, ki jih bo ustvarjal. Časnik še ugotavlja, da je negovalna bolnišnica res odprla vrata, da pa v njej delujeta zgolj dva oddelka. Tu so še sporni Celovški dvori, ki spadajo med gradnjo in nakup stanovanj stanovanjskega sklada. Novinar Dela Samo Petančič opozarja, da je bil v času Jankovićevega županovanja odprt en sam dom za starejše in en tehnološki park, preslabo pa poteka tudi pravočasna poraba evropskega denarja za projekt RCERO. Tako Rog še čaka investitorja, nič drugače pa ni z bodočimi študentskimi domovi ob Vojkovi, kot tudi kulturnim karejem na Metelkovi in predvideno akademijo na Roški. Tudi obljubi nekdanjega župana, da bodo v vrtce že pred dvema letoma vpisani vsi otroci, se to ni zgodilo. Na čakalnem seznamu za mlajše od treh let je kljub številnim na novo odprtim oddelkom še več kot 1400 otrok, med njimi tudi taki s stalnim bivališčem in največjo stalnostjo bivanja v mestni občini.

Veliko dela z mostovi

Delo ugotavlja, da so v Jankovićevem mandatu na novo zgradili Mesarski most, most za pešce čez Gruberjev kanal na Špici, Žitni most, na novo lokacijo so prestavili Hradeckega in Mrtvaški most, nekatere mostove in brvi so tudi prenovili, neizvedeni pa ostajajo projekti notranjega cestnega obroča, ljubljanskega potniškega centra, projekt Ilirija, prenova Plečnikovega stadiona in oživitev bregov Save. Po ocenah časnika pa je občina v tem času zanemarjala kakovostno izboljšanje javnega prevoza, ki ostaja počasen, cene pa je javni prevoznik zaradi upada nakupov mesečnih vozovnic dvignil kar za polovico. Jankoviću vse to uspelo z velikim zadolževanjem, tako Delo, kar so, kot kaže, podprli tudi volivci. Leta 2006 je namreč njegova lista dobila kar 63 odstotkov glasov in s tem 23 od 45 sedežev v mestnem svetu, pred dvema letoma pa je – tudi zaradi izredno mlačnih kandidatov nasprotnih strank – pometel s političnimi nasprotniki in dobil 65 odstotkov oziroma 25 mest v mestnem svetu.

Kot ugotavlja časnik, skupni dolgovi MOL zdaj znašajo približno 130 milijonov evrov, občina pa poleg tega Javnemu zavodu Šport Ljubljana in Vodovodu - Kanalizaciji dolguje še 4,7 milijona evrov. Ob koncu mandata Danice Simšič je zadolženost občine znašala 57 milijonov evrov. Za odplačilo glavnic in obresti se bo letos predvidoma namenila 14 milijonov evrov, je pa res, da se je občina vedno zadolžila manj, kot je omogočal vsakoletni maksimalni dovoljeni obseg zadolževanja. Po načrtih se bo občina letos zadolžila za osem milijonov evrov. Kritiki mu tudi očitajo, da so ga ves čas županovanja spremljale zelo odmevne afere.