Festival MED prirejajo od leta 2008, za svoje izhodišče pa jemlje sodobno elektroakustično glasbo, ki izvira iz evropskih avantgard 20. stoletja, zlasti iz dodekafonske glasbe.

Kot je za STA povedala programska vodja festivala Pina Gabrijan, letos nadaljujejo s postopno krepitvijo kakovosti festivala, a ne s količino temveč z vsebino. Pri tem se ne omejujejo le na glasbo, ampak tudi na njeno povezovanje z drugimi umetniškimi zvrstmi. V petek in soboto se bo tako v Kibli po besedah Gabrijanove zvrstilo več vrhunskih avdiovizualnih performansov, ki se bodo zaključili z DJ večeri.

Festivalsko dogajanje bo odprla okrogla miza, na kateri bodo spregovorili o pomenu drznosti posameznika v polju elektronske oziroma elektroakustične glasbe. "Ravno elektronska glasba ponuja možnost, da za ustvarjanje glasbe niso več potrebni studii, ampak se jo lahko dela doma, v majhni sobici. To ima številne prednosti in slabosti, o katerih želimo govoriti," je pojasnila Gabrijanova.

Pri tem se bodo dotaknili tudi življenja in dela lani preminulega glasbenega ustvarjalca Maria Marzidovška, ki je delal elektronsko glasbo v 80. letih prejšnjega stoletja.

Na okrogli mizi bodo spregovorili Peter Tomaž Dobrila iz zavoda Maribor 2012, Gregor Volčanjk iz združenja Vinilija in glasbene redakcije radia MARŠ, producent in DJ Januš Aleš Luznar ter Nenad Borović, organizator dogodkov v zagrebški Tvornici kulture.

V petek se bo dogajanje nadaljevalo s priznanim islandskim skladateljem in producentom Johannom Johannssonom, ki prihaja v Maribor z zasedbo Evil Madness. Slovenske barve bodo ta večer zastopali Ule Nakova in Mint.

V soboto je Kibla rezervirana za gosta iz Nemčije. "Stefan Betke aka pole je ime, mimo katerega ne moremo, ko je govora o sodobni elektronski glasbi. Je totalna berlinska legenda, znan po tem, da je uvedel svoj zvok v glasbo," je pojasnila Gabrijanova. Iz Slovenije se bosta na zaključnem festivalskem večeru predstavila Yanoosh in DJ Kozmonavt.