Ko smo zapustili gorenjsko avtocesto in jo mahnili iz smeri proti Radovljici, smo sicer ves čas spremljali table z napisom Hotel Drnča, kajti tako se je do nedavna imenoval hedonistični raj, ki - če smo natančni - ni v Begunjah, ampak v sosednji Dvorski vasi. V idiličnem in intimnem okolju na obronkih gozda, od koder se proti dvorcu vije žuboreči potoček z dvema ribnikoma, nas je sprejel vodja hotela Andrej Hiti.

"Lastniki dvorca, ki vleče korenine iz 11. stoletja, so bili nekoč grofje Lambergh, ki so bili skozi čas tudi gonilo razvoja in učenosti v tem delu dežele Kranjske. Hotel poleg dvorca, ki je bil zgrajen pred tremi leti, pa se je sprva imenoval Renesansa, vendar so prejšnje lastnike maltretirali Američani, češ da imajo to ime zaščiteno. Tako so mu na vrat na nos nadeli ime Drnča, kot se kraju reče po domače," nam majčkeno zmedo z imeni nemudoma razjasni Hiti.

Po njegovem prepričanju pa je tudi naziv Drnča težko izgovorljiv za Slovence, kaj šele za tujce, zato so se odločili, da vse skupaj poimenujejo po nekdanjih lastnikih - grofih Lambergh.

Vrata bo odprl tudi medicinski center

Po hitrem tečaju zgodovine nam ob izvrstni skutni rezini in kozarcu briške caroline v preddverju hotela gostitelj nemudoma razkrije načrte, ki jih kanijo realizirati že prihodnji mesec. Poleg udobnih hotelskih in grajskih sob ter wellness centra so si namreč omislili še medicinski center, kjer si bodo od vsega hudega napeti poslovneži in drugi, ki so podvrženi stresnemu vsakdanu, nabirali novih moči.

"Naša osnovna ideja je, da gostje ob preživljanju prostega časa v lepem in energetsko polnem okolju našega hotela na nemoteč način preverijo tudi stanje svojega zdravja in odkrijejo vzroke morebitnega slabega počutja. Občutek izgorelosti, kronična utrujenost, pomanjkanje energije in druga tako imenovana menedžerska obolenja so žal del poslovnega vsakdana. Vemo, da večina težav izhaja iz prehrane in psihe, zato bomo imeli v medicinskem centru tudi psihologa, psihiatra, delovnega terapevta, ortopeda, fizioterapevta, dermatologa, nutricista-dietetika in druge strokovnjake. Vse skupaj pa bo koordiniral vrhunski specialist internist."

Wellness kot smernica življenja

Med prijetnim klepetom o tegobah današnjega časa se nam pridruži še Mojca Gradišek, šefinja wellnessa, spaja in kar je še teh uživaško-masažnih zadev na posestvu nekdanjih grofov.

"Ponujamo celovito nego telesa in duha, ki je primerna za sprostitev in doživetje. Naša nega je drugačna od klasičnega kozmetičnega ali lepotilnega programa. Trenutno sodelujemo s francosko hišo Decleor, ki je vpeljala kozmetiko na bazi esencialnih olj in aromaterapije, v sklopu tega pa imamo različne linije za različne potrebe," začne Gradiškova.

Njihov osnovni namen je, nadalje razloži šefinja wellnessa, da gostom predstavijo paket celostne nege. "To je lahko mini paket, ki se konča v eni sami uri, lahko pa je paket, ki traja ves teden. Osemdeset odstotkov gostov najprej stopi do recepcije in reče, da bi radi masažo. Potrpežljivo jim razložimo, da je wellness način življenja in da je pomemben celoten program, ne zgolj masaža. Bistvo je, da človek doživi drugačne emocije. Te pa lahko doživi le, če tudi mi emotivno vplivamo na njegovo počutje - tako psihično kot fizično," z zanosom pripoveduje Gradiškova.

Da ne bi ostalo zgolj pri besedičenju, nas popelje na ogled prostorov, kjer potekajo aromatske masaže, kristaloterapija, masaže z vročimi kamni, refleksne masaže stopal in še marsikaj zanimivega. "Po tretmaju se lahko gostje sproščajo tudi v bazenu in centru savn. Imamo klasično (finsko), infrardečo in turško savno s hladnim bazenom, džakuzijem in prostorom za počitek, kamor radi zaidejo tudi domačini," pristavi Gradiškova in doda, da bodo ponudbo v kratkem popestrili še z razstrupljevalnim tretmajem.

Iz hotela v dvorec po podzemnem hodniku

V tem trenutku brž vskoči vodja hotela Hiti in pojasni, da imajo na voljo tudi tri kongresne dvorane, v katerih prirejajo poslovne konference in seminarje, na željo gostov pa organizirajo tudi poslovna kosila, poroke in podobne zadeve. "Razna domača podjetja pri nas prirejajo tudi 'team buildinge', v okviru katerih se malo dela, malce več pa žurira in rekreira. V okolici imamo namreč krasne tekaške in pohodniške poti, obstaja pa tudi možnost vožnje s čolniči po reki Savi in še veliko več," razloži Hiti, ki meni, da je poleg naravnih danosti njihova prednost tudi lokacija, saj so od prestolnice oddaljeni le pol ure vožnje po avtocesti, v neposredni bližini pa imajo tudi brniško letališče.

Ko nam Hiti do potankosti razkaže hotel, nas po podzemnem hodniku, v katerem bo v prihodnje zrasla galerija, povede naravnost v dvorec. V njem je za petičneže osem vrhunsko opremljenih grajskih soban oziroma apartmajev za tiste, ki ne razumejo renesančnega žargona. Z oken se razprostira čaroben pogled na grajski vrt, poročni paviljon, ribnika in na konje, ki se pasejo v ogradi tik ob posestvu.

Medtem ko si ogledujemo sobane in se vživljamo v renesančne graščake, nas "zmoti" Matjaž Trpin, ki je odgovoren za to, da tudi aktualni gostje v dvorcu jedo kot pravi graščaki. Brž nas posede v grajsko restavracijo, kjer lahko naenkrat obeduje do 25 ljudi. "Tukaj ljudi resnično razvajamo. V hotelu je klasična restavracija, kjer so kosila in večerje na visoki ravni, vendar ne gre za kulinarične presežke, zato je primerna za vsak žep. V dvorcu pa radi včasih tudi razvajamo z osmimi ali celo dvanajstimi hodi," pojasni vodja hotela.

Čim hitreje od vil do ust

Kot v vseh dobrih restavracijah tudi v dvorcu Lambergh dajejo prednost lokalni oziroma regionalni kulinariki in sezonskim jedem. Kolikor se le da, kupujejo od lokalnih kmetov, njihov moto pa glasi: "Čim hitreje od vil do ust." S tem se izognejo transportnim potem in posrednikom ter posledično sadju in zelenjavi, ki zori v hladilnicah. Pravkar urejajo tudi lasten zeliščni vrt, ki se bo razprostiral kar na 80 kvadratnih metrih. Na njem bodo poleg dišavnic gojili tudi zelenjavo za potrebe svojih gostov.

"Ne želimo kupovati le tartufov, saj imamo tudi vrhunske domače gobe - mavrahe, jurčke in karžlje. Namesto škampov radi ponudimo potočne rake, glede mesa pa se največkrat odločamo za divjačino. V prihodnje bomo delali tudi sladice iz žira, ki raste tod naokrog. Skratka, želimo si narediti vrhunsko zgodbo, ki bo povsem avtohtona," pove Hiti, medtem ko nas sommelier Matjaž postreže s "pozdravčkom iz kuhinje", na katerem se na solati s češnjevim paradižnikom šibi prekajena riba iz domačih voda.

Pozorni sommelier nam tudi priporoči, da med obedovanjem srkamo suhi traminec kleti Dveri-pax, torej štajerski vinski pridelek, ki ni tipično štajerski, kar je treba razumeti kot kompliment. "Sicer pa imamo pokrite vse slovenske vinorodne okoliše z zamejci vred," se ob tem pohvali vodja hotela in doda, da bodo v kletnih prostorih kmalu uredili pravo vinsko klet z degustacijsko sobo.

Tudi Thomas Cook priporoča Lamberghov dvorec

Medtem ko se sladkamo s karpačem iz gosjih prsi s hruško, orehi in medom, se nam pri omizju pridruži poslovnež in turistični novinar Paul M. Ryterski. Od Poljaka, ki živi in dela v Nemčiji, izvemo, da prihaja v dvorec Lambergh vsaka dva meseca, tu pa se srečuje s poslovnimi partnerji, s katerimi se je prej sestajal na Bledu. V Slovenijo sicer zahaja že deset let, a tako prijetnega vzdušja, kot ga zadnje čase doživlja v Dvorski vasi, po lastnih besedah v naši podalpski deželi še ni doživel. Med debato o tem in onem pove, da mu je še posebno pri srcu mlado, a hkrati strokovno podkovano in nadvse motivirano osebje. "Le prepoceni je," se zasmeji, medtem ko nas naš sommelier preseneti z odlično domačo grahovo juho in česnovim kruhom.

Andrej Hiti nam med prijetnim klepetom, ki ga dodatno popestri kulinarični presežek v obliki telečjega fileja, pečenega v poprovi skorjici in zalitega z refoškovo omako (za spremstvo so mu določili korenčkov pire in brokolijev narastek), zaupa še marsikaj zanimivega. Med drugim, da kanijo na strehi hotela narediti zastekljeno kongresno dvorano z VIP-teraso za sončenje in masažo ob sončnem zahodu.

Družno ugotovimo, da ekipi iz Dvorske vasi zagona in idej resnično ne manjka, zato niti ne čudi, da so jih v znamenitem vodniku Thomasa Cooka razglasili za enega najboljših hotelov na Gorenjskem. "To smo uspeli doseči v samo enem letu dela, na kar sem še posebno ponosen," nam ob slovesu zaupa Hiti.