"Tega ni delal še nihče pred mano in bo ostalo zapisano v mojem življenju... V bistvu se tega sploh ne zavedam. Ko si vsak dan v visokem ritmu ni časa za ustavljanje in pogled nazaj, iz sebe potegnem pač največ, kar znam in kar sem sposobna... Ubiram novo pot. Ko greš na vrh gore, gaziš, in prvemu je najtežje. Daleč od tega, da bi bilo lahko. Če mi slučajno ne bo uspelo, bo nekomu drugemu za mano lažje, ker sem pot že utrla. Toda, mogoče mi celo uspe," Mazejeva ni dvignila bele zastave od boja za veliki globus.

V zadnjih zimah je napravila velik skok v slalomu. "Na slalom smo se, odkar imam svojo ekipo, precej osredotočali. Doma so mi vedno govorili, da sem slalomistka, vendar tega potem nisem dokazala na tekmah. Moja želja je bila, da naredimo napredek tudi v tej disciplini. V zadnjih letih smo veliko več trenirala slalom. To je pomagalo v posebnih razmerah te discipline, ko se je treba znajti. Zdaj veliko bolje reagiram na zunanje okoliščine in zato so izidi boljši," je napredek v zadnjih letih pojasnila Mazejeva, ki je več kot tretjino točk v dosedanji zimi osvojila v slalomu.

Veleslalom je bil v tej sezoni Ahilova peta Črnjanke, ki se je v doslej najslabši disciplini zime med najboljše prerinila na zadnjih tekmah v Kranjski Gori in v Soldeu. "Pred sezono smo želeli narediti stvari še boljše, zato smo izbrali daljše smuči in drugačno obutev. Vse to je vplivalo na mojo tehniko, ki sem jo želela izboljšati. Na nek način je bila boljša, vendar imam tehniko že v krvi in z dolgimi smučmi je prišla spet na dan tista za stare smuči. Tako nisem mogla smučati, kot sem si želela. Pred Kranjsko Goro smo se odločili, da grem na stare čevlje in krajše smuči, na stare, ki sem jih uporabila tudi ob lanski zmagi na SP v Garmischu. Na ledeni podlagi na Vitrancu se še nisem znašla najbolje, ker na taki podlagi nisem vadila. Enostavno nisem ujela ritma za preboj med najboljše, vendar je bilo vse skupaj že veliko boljše, kot na začetku sezone. To je bila potrditev občutkov, saj sem imela pred tem trening, na katerem sem smučala veliko bolje in tega še sama nisem mogla verjeti."

Razmišljala tudi o koncu kariere

V tej zimi je v superveleslalomu zbrala skoraj toliko točk kot v "njenem" veleslalomu in tudi smuk ni daleč zadaj. "Superveleslalom je bil lani moja najslabša disciplina in letos razen odstopa v Garmischu dobro ocenjujem proge in se dobro znajdem. V smuku se še trudim, včasih mi zmanjka in ne gre po mojih željah, vendar sem blizu najboljšim tudi v najhitrejši disciplini alpskega smučanja. Tudi s hitrima disciplinama sem dokaj zadovoljna."

Razmišljala je celo o koncu kariere, ki bi jo končala veliko predčasno kot pred njo že druga slovenska zvezdnica s preloma tisočletja Mateja Svet. Odločila se je za samostojno pot in s svojo ekipo, ki jo vodi njen partner Andrea Massi, med drugim osvojila naslov svetovne prvakinje in olimpijske podprvakinje v veleslalomu. V tej zimi je drugič zapored presegla skupno 1000 osvojenih točk v sezoni in bila po 6. (2008) in 4. mestu (2009) leta 2010 že tretja v skupnem seštevku pokala.

V tej zimi se bori za drugo mesto in mogoče je bilo prav breme napovedanega boja za veliki globus v začetku sezone pretežko. "Težko lahko pritrdim mnenju, da je bilo to odločilno breme. Tako slabe izide, kot sem jim imela v Söldnu in nato v Lake Louisu, pa naj bi bila pod še tako velikim pritiskom, ne bo smela imeti. Tudi druge stvari niso bile dobre, tudi pri opremi. Utrujena sem bila po vseh treningih, nisem imela hitrih reakcij, ki sem jih začela čutiti šele januarja. Breme pa je v tem boju za svetovni vrh vedno prisotno, vendar ga je treba zdržati in smučati na zmago na vsaki tekmi," je menila Mazejeva.

Zadnje besede še ni rekla

Eden odločilnih prelomnic je bila letošnja prva tekma svetovnega pokala v zgodovini v Andori. "Pred tekmo v Soldeuu smo imeli sestanke, na katerih smo s trenerjem Liviom Magonijem govorili tudi o boju z Lindsey Vonn in Mario Riesch za skupno zmago v pokalu v minuli zimi. Kaj vse so v njunih ekipah počeli, ko so bili pod takim pritiskom, ko mnogokrat niso vedeli, kaj bi še naredili. To privede do skrajnosti, ko se ne ve več, kaj je prav in kaj ni, kaj bi lahko še storil za izboljšanje dosežkov, čeprav si že na najvišji ravni."

Predolimpijska tekmovanja v Sočiju so bila že letos in pred olimpijskim letom 2014 tekme najvišji ravni na Krasnaji Poljani niso predvidene. "Tekmovališče samo mi je všeč," je menila Mazejeva. Z drugim mestom na tretjem treningu petkovega smuka, ko je zaostala le za Vonnovo, je dokazala, da ji olimpijska proga v Sočiju leži. Toda v cilju te vožnje jo je podrl kamerman in jo na srečo le lažje poškodoval.

"Na sobotnem smuku sem imela glavobol, težave s hematomom pod kožo leve stegenske mišice, ki na srečo ni bila poškodovana, in nekaj težav z bolečim vratom. Bolelo me je pravzaprav vse. V nedeljo je bilo bolje, žal pa je tekma odpadla," je Mazejeva opisala del dogodkov v Sočiju, kjer je bila v soboto na smuku 12., po odpovedi superkombinacije pa je sezono v tej disciplini zaključila na drugem mestu in je morala brez boja mali globus prepustiti Vonnovi. Kljub temu pa Mazejeva zagotavlja, da še ni rekla zadnje besede.