"Ker se je vse zgodilo v razmiku treh mesecev, gledamo na te incidente s posebno pozornostjo," je jeseni zatrdil neapeljski višji policist Luigi Merolla, saj je nastal sum, da za napadi stoji mafija. Camorra, kriminalna organizacija, ki izhaja iz pokrajine Kampanija, katere glavno mesto je ravno Neapelj, naj bi z napadi na družine nogometašev poslala jasen signal, da dobiček Napolija ne sme ostati zgolj v klubski blagajni. Mafiji naj bi šlo predvsem v nos, da Napoli večino kart proda prek interneta, s čimer je odtujen dobiček camorre, ki je pred tem nogometne vstopnice preprodajala na ulici.

Teorijo mafijskih napadov je kasneje zavrnil neapeljski preiskovalni sodnik Giovanni Melillo, ki izpostavlja, da je mafija ukradene predmete nogometašem še vedno tudi vrnila. Pritrdil mu je predsednik in lastnik Napolija Aurelio De Laurentiis, sicer velik nasprotnik mafije, ki razlog tatvin vidi v recesiji. "V teh časih se ni dobro naokoli sprehajati z rolexom. Kljub temu Neapelj ni nič bolj nevaren kot Milano ali Rim, ki sta dejanski kriminalni prestolnici Italije," je navrgel De Laurentiis, ki je obšel podatke italijanskega notranjega ministrstva, po katerih je v Neaplju na 100.000 ljudi žrtev napada 378 posameznikov, v Milanu in Rimu pa denimo manj kot 200.

Žrtev ropa je bil svoj čas tudi Diego Armando Maradona, ki pa je dobil nazaj vse dragocene ure, kar je mafijski običaj, ko gre za nogometaše Napolija. Argentinski virtuoz je kasneje spletel poznanstva z najvplivnejšimi mafijskimi botri, ki so znali izkoristiti njegovo odvisnost od kokaina. Nad Maradono je roko držal klan Giuliano di Forcella, kar je razkril skesanec Pietro Pugliese, nekdanji camorrist, ki je bil med tistimi, ki so nekdaj skrbeli za prikrito sodelovanje Napolija in mafije.

Pugliese je priznal, da je imela camorra konec osemdesetih let popoln nadzor nad stavnicami. Takrat je bil gospodar italijanskih zelenic Napoli, ki je osvojil dva državna naslova v letih 1987 in 1990. Moral bi ga dobiti tudi leta 1998, a je bilo nanj vpisanih preveč stav, da bi stavnica po izplačilu dobitkov še imela dobiček. Sledila je vrsta nenavadnih dogodkov. Pet krogov pred koncem je imel Napoli pred Milanom štiri točke naskoka, kar je bila po takratnem sistemu, ko je zmaga štela dve točki, lepa prednost. Do konca lige je nato Napoli kar štirikrat izgubil in le enkrat remiziral, po seriji zmag pa je do lovorike prišel Milan. Za Napoli je bil ključen predzadnji krog, ko je klonil proti Fiorentini, v moštvu pa zaradi nepojasnjene bolezni ni bilo Maradone.

Tovrstne usluge je camorra znala poplačati z razvpitimi zabavami, kjer ni manjkalo lahkih deklet, alkohola in droge. Močan vpliv nad stavnicami naj bi imela še dandanes. Pod okriljem camorre naj bi deloval tudi Cristiano Doni, nekdanji reprezentant, ki je zaradi prirejanja nogometnih izidov pristal v ječi.