Pravico nastopa ima po petnajst najboljših smučark in smučarjev v skupnem seštevku svetovnega pokala in po en predstavnik oziroma predstavnica države gostiteljice. Precej tekmovalcev je zaradi različnih razlogov odpovedalo sodelovanje. V moški konkurenci Slovenija ne bo imela predstavnika.

V Moskvi so podobno tekmo že gostili, a bo danes prvič štela za točke svetovnega pokala. Naredili so umetno progo, dolgo 175 metrov in s 56 metri višinske razlike. V podobnem sistemu na izpadanje, kot ga poznajo v deskanju na snegu, se bodo pomerili v sprinterski preizkušnji. Ena vožnja bo trajala okoli dvajset sekund. Tina Maze ima lepe spomine na tovrstno tekmo. Lani je v Münchnu pred 30.000 gledalci zasedla drugo mesto. "Paralelni slalom bo verjetno podoben, kot je bil v Münchnu. Trenirali ga nismo. Tak način tekmovanja mi je všeč. Ker imam prijetno izkušnjo, se tekme veselim," je rekla Tina Maze, ki je prvič obiskala Moskvo. Novice iz tabora Črnjanke, ki je v petek na treningu smuka v Sočiju doživela bližnje srečanje s snemalcem, pravijo, da se počuti bolje. Hematom, ki je nastal po trčenju, še ni izginil, a ne čuti več bolečin, zato naj bi bila na današnjo tekmo optimalno pripravljena. Potem ko je odpadla superkombinacija v Sočiju, se bo z Mario Höfl Riesch borila za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in poskušala pridobiti kakšno točko v primerjavi z Lindsey Vonn. Pri tem ji bo pomagalo tudi bogato veleslalomsko znanje, kajti paralelna tekma naj bi bila nekakšna mešanica slaloma in veleslaloma. "Pričakujem več veleslalomskih kot slalomskih elementov. Gibanje je bolj podobno veleslalomskemu. Tekma bo privlačna za ljudi," je dejala Avstrijka Elisabeth Görgl.

Med moškimi bo imel v odsotnosti poškodovanega Ivice Kostelića, ki naj bi se na tekme vrnil v Kranjski Gori, Marcel Hirscher idealno priložnost, da se povzpne na vrh skupnega seštevka svetovnega pokala. Za Hrvatom zaostaja za 18 točk. Če bo dobil vsaj prvi dvoboj na izpadanje in se prebil med najboljših osem smučarjev v ruski prestolnici, bo prevzel vodstvo v tekmi za veliki kristalni globus. Toda Avstrijec je v tako dobri formi, da bi apetite potešil le z zmago. Ob stotih točkah bi v tem primeru (enako kot najboljša med ženskami) dobil še 40.000 evrov denarne nagrade.