Funkcionarska gospoda ni mogla dobiti več uradnih informacij o tem, zakaj je postalo Vogrinčevo in Kanglerjevo jamstvo ničvredno. V Lozano namreč v soboto k njim ni prišel nihče iz Slovenije. Šefi Fisuja so seveda nemudoma uprizorili diplomatski vihar, zahtevali sestanek s slovenskim veleposlanikom in s premierjem Janezom Janšo. Tudi Kanglerjevo pojasnilo bodo terjali in verjetno bo sledila še kakšna grožnja, denimo s tožbo pred športnim razsodiščem.

Mednarodna zveza bo gotovo še nekaj časa godrnjala, a nazadnje bo odpoved tekmovanja hitro prebolela. Trije milijoni slovenskih evrov, ki že tri leta plemenitijo njihov račun, bodo namreč sivolase študentske funkcionarje v svilenih suknjičih prijetno tolažili do prihodnje tretjerazredne uniprireditve.

Kdo je odgovoren za to, da smo za univerzijado zmetali skozi okno milijone proračunskih evrov? Odgovornost najprej nosita prejšnja Janševa vlada in tedanji parlament, ker sta marca 2008 soglasno podelila nacionalni status brezveznemu tekmovanju, ki ne zanima nikogar, najmanj pa bi koristilo našim študentom in univerzam. Soodgovorna je vlada Boruta Pahorja, ki je leta 2009 najprej pravilno zaznala, da je univerzijada nesmotrn projekt, vendar ni imela jajc za sprejetje sklepa, v katerem bi Kanglerju sporočila, da naj si ga plača sam, če si ga tako hudo želi. Posebej je odgovoren bivši minister za šolstvo Igor Lukšič, ker se ni potrudil oklestiti rekordno visoke trimilijonske pristojbine.

Čeprav se njegov naslednik Žiga Turk zdaj izgovarja, da ni s prstom kazal proti vzhodu, ko je kritiziral slabo pripravljen projekt, pa največja odgovornost definitivno bremeni politične vplivneže občine Maribor in predvsem njenega trmastega župana. Ta je še pred tedni blefiral v tujini, prepričan, da bo oblast prevzela "njegova" vlada in bo potem kar država financirala univerzijado. Vendar mu prijateljska vladna ekipa, v nasprotju z njegovimi obeti, ni odprla javne denarnice. Namesto tega je ocenila, da je nesmotrno trošiti denar za prirejanje študentskih iger.

Seveda bo kalimerovski župan še naprej jezno prepričeval javnost, da (spet) ni odgovoren, temveč je žrtev zarote "tretjerazrednih uradnikov" iz Ljubljane. Samo kakšen od lokalpatriotizma okajeni Štajerec ne bo zaznal dejstva, da Kanglerjevi infrastrukturni projekti za univerzijado nikoli niso izpolnjevali zakonskih pogojev za nakazilo državnega ali evropskega sofinanciranja. Zanje ni rezerviral občinskega denarja, niti ni priskrbel potrebne dokumentacije in dovoljenj. Za tekaško progo mu niti potrebnih zemljišč ni uspelo kupiti!

Zanimivo bo spremljati, ali bo Janševa vlada tudi v bodoče brzdala apetite župana, ki je prepričan, da je njegova ambicioznost zadosten argument za pritekanje državnih milijonov v Maribor. Naslednja preizkušnja že čaka svežo vlado, saj bo Kangler kmalu izstavil račun za še eno svojo pogruntavščino: Evropsko prestolnico mladih 2013. Po občinskem načrtu naj bi za 11,3 milijona (!) evrov drag dogodek Slovenija prispevala najmanj 3,5 milijona evrov. Oziroma kot je v pogovoru za Objektiv rekel Kangler: "Tako malo pa res ne pričakujem od države. Pričakujem več!"