Za Klemenčičevo, ki ostaja v nemški ekipi Felt Ötztal, s trenerjem, partnerjem in hkrati tudi selektorjem Robertom Pintaričem, je bila to prva dirka v sezoni. Od zmagovalnih stopničk je bila oddaljena le tri sekunde. Vendar s Čehinjo Terezo Hurikovo zaradi nesporazuma s številom tekmovalnih krogov sploh nista sprintali. Klemenčičeva je hranila moči za še en krog, tako pa je v cilj pripeljala sveža. Zmagala je Danka Annika Langvad, dvanajsta s svetovne lestvice, kjer sta Žakljeva in Klemenčičeva na osmem oziroma desetem mestu. Na stopničkah je bila tudi olimpijska zmagovalka iz Pekinga Sabine Spitz, Rusinja Irina Kalentjeva je bila osma, moški kros pa je dobil svetovni prvak Jaroslav Kulhavy.

"Začetek dirke je bilo zelo dober," je dirko v prijetnih spomladanskih razmerah opisala Tanja Žakelj, ki je že tekmovala v Turčiji, deželi njene in Ninine nove ekipe Salcano, tovarniške ekipe turškega proizvajalca koles. "Vozila sem v prvi skupinici, a mi je na enem ovinku spodneslo sprednji obročnik, padla sem in izgubila stik z najboljšimi. Spredaj so bile močne in tako sem bila prisiljena voziti svojo dirko. Zaostanki tako ne povedo veliko. Na drugih dirkah bo bolje. Čutim, da imam močni nogi, da smo dobro delali," je bronasta z evropskega prvenstva opisala uvodno dirko Sončnega pokala, ki se nadaljuje že konec tedna z etapno dirko, končuje pa teden kasneje s še enim krosom. Potem že sledi prva dirka svetovnega pokala v Južni Afriki.

Malce je bila po dirki razočarana Nina Homovec. Zaradi trčenja s tekmico v sprednji menjalnik ni dobila podatkov o trenutni pripravljenosti. V letošnji sezoni vadi po programu belgijskega strokovnjaka Jonathana Wigginsa. Žakljeva nadaljuje sodelovanje z Luko Želetom. Prav Žele je z svojimi zvezami v Turčiji poskrbel, da sta obe dobili boljše pogoje, ter tako zapustili matični MTB Črni Vrh - Orbea.