Eržen je upal, da bo vse selekcije preživel tudi sprinter Marko Kump, a ga je zmanjkalo v zadnjem klancu. Zato je na prvo preizkušnjo gledal širše. "Ko se je naredila glavna selekcija na 50 kolesarjev, so bili še vedno štirje naši zraven. Kumpu je le malo zmanjkalo. To je dober podatek. V druščini osmih ekip Pro Toura je to zelo dobro. Žal je potem tri kilometra do cilja prišlo do skupinskega padca. Nihče ni imel kančka sreče, da bi ostal med dvajseterico, in bi dosegli več. Pomembno je, da sedaj vem, kakšno je razmerje in se lahko pripravimo za klasiko v Luganu v Švici naslednji teden," je bil zgovoren Eržen, ki se s svojo ekipo želi obdržati na vrhu najbolje uvrščenih ekip na lestvici UCI v razredu kontinental.

Zanimivo, da so bili najmočnejši prav novinci Matej Mugerli, Kristijan Đurasek, Rado Rogina in Marko Kump ter Tomaž Nose. Skoraj 200 kilometrov dolgo klasiko je dobil mladi up Liquigasa Moreno Moser, nečak legendarnega šampiona Francesca Moserja.

Na nedeljskem uvodnem prologu etapne dirke Po Andaluziji - Ruta del Sol je sezono začel tudi Erženov varovanec Simon Špilak, prvič v dresu ruske ekipe Katjuša. Na tej kratki (6 kilometrov) in povsem ravninski vožnji na čas je za Nemcem Patrickom Gretschom (Project 1t4i) zaostal 21 sekund in pristal na 30. mestu.

Čeprav je dejal, da po uvodni preizkušnji težko oceni vrednost in bo treba počakati še kakšno etapo, pa hiter pregled kratke ure resnice kaže na visoko raven. Prekmurec je za dve sekunde prehitel tudi prvega moža ekipe Denisa Menčova ter za kar 10 sekund Franka Schlecka, medtem ko so bili Nizozemec Robert Gesink (Rabobank), Bask Samuel Sanchez (Euskatel) in Alejandro Valverde (Movistar) hitrejši le sekundo, dve.

To bodo zagotovo njegovi tekmeci na prvi spomladanski etapni dirki World Toura Pariz - Nica, na kateri želi biti konkurenčen najboljšim. "Za to pa potrebujem nastop na eni etapni dirki, Andaluzija pa je bila sploh edina možnost," je razložil Simon Špilak, ki je v novem klubskem okolju dobil nov motivacijski zalet.

Težka trasa in izredno hud ritem je zagrenil tihe želje sprinterjev Boruta Božiča in Jureta Kocjana na dvodnevnem izzivu 44. Haut Var v Franciji. "Nisem še na ravni, da bi lahko normalno dirkal," razlaga Jure Kocjan, ki se je celo pripravljalno obdobje ubadal s poškodbami, po prvi dirki še z boleznijo. "Praktično iz postelje sem odšel na dirko v Italijo. Tako sem se želel izogniti slabemu vremenu. Ritem dirke pa me je v takem stanju dodatno ubil, zato bom potreboval nekaj časa, da pridem na lansko raven. Bom pa visoko raven morda lahko potegnil v poletje," si Ljubljančan ne dela skrbi. Božič ima spomladi zelo visoke cilje, le da ta francoska dirka ni bila pisana za Idrijca.