Prvi vrhunec letošnje sezone bo evropsko prvenstvo konec aprila v Čeljabinsku, svetovni pokali, velike nagrade in grand slami pa vse dotlej štejejo v kvoto točk za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu. Slovenska reprezentanca ne počiva na lovorikah in z zbiranjem točk pridno nadaljuje. Tokrat sta odmevali predvsem zmagi Sraka Vukovićeve in Polavderjeve, ki sta zanesljivi potnici na olimpijski turnir.

Sraka Vukovićeva je na današnji poti do zmage premagala Maročanko Asmaao Niang (10:0), Italijanko Erico Barbieri (10:0), Kolumbijako Yuri Alvear (10:0) in Kubanko Onix Cortes Aldama (5:0), v finalu pa se je spoprijela z mlado, a že uspešno Brazilko Mario Portela, ki je v svetovnih pokalih že nanizala nekaj lepih uspehov. Tudi njo je varovanka trenerja Gregorja Broda premagala.

"Zelo sem bila skeptična, ko sem šla na to tekmo, ker je to moja prva preizkušnja po treh, štirih mesecih, ko sem še okrevala po poškodbi rame, tako da nismo veliko pričakovali. Toda danes sem se zbudila v dober dan. Prve tri borbe sem dobila z iponom in pokazala, da sem pri stvari. Največje težave sem imela v polfinalni borbi s Kubanko in v finalu z Brazilko. Toda ker se tekmice poznamo, sem šla v dvoboj zelo taktično in mi je uspelo zmagati. Res sem zelo vesela," je po dvoboju povedala Ljubljančanka, ki jo je nedavno tega pestila poškodba rame: "Rama ni še takšna, kot je bila prej, vendar pa delamo na tem, da poskušam iti čez bolečino oziroma da me ne moti pri judu. Še vedno imam strah, nisem še prava, ampak upam, da bo do olimpijskih iger v redu."

Z današnjo uvrstitvijo je le še potrdila, da je potnica v London: "Ne morem več izpasti iz kvote, ker je pred tem samo še ena tekma in EP. Je pa res, da so mi te današnje točke za zmago prišle zelo prav, saj bom na OI med prvih osem, kar pomeni, da bom tam ena izmed nosilk. To je dobro, saj se ne morem v prvem krogu pomeriti z najboljšo v moji kategoriji, denimo Francozinjo Lucie Decosse. Upali smo, da bi lahko bila med osem, nato zaradi poškodbe potem malo dvomili v to, toda današnja zmaga je zagotovo prinesla dovolj točk, da bom med osmimi najboljšimi."

Zmage se je veselila tudi Polavderjeva, ki je na poti na vrh premagala Nemko Jasmin Külbs (10:0), Turkinjo Zehro Belkis Kaya (10:0) in Britanko Karyno Bryant (5:0). V finalu se je varovanka trenerja Marjana Fabjana pomerila z Južnokorejko Na-Young Kim, s katero se je doslej srečala že trikrat in jo dvakrat že premagala. Tokrat je bila od nje boljša že tretjič.

Velenškova je za peto mesto najprej ugnala Kolumbijko Anny Cortes, nato Nemko Luise Malzahn, potem pa izgubila proti Američanki Kayli Harrison.

Matjaž Ceraj (nad 100 kg) je danes uvodoma premagal Maročana Jalala Benallo, nato pa je moral priznati premoč Ukrajincu Stanislavu Bondarenku. Tudi Aljaž Sedej (do 81 kg) je v prvi borbi zmagal, 40 sekund pred koncem je za ipon vrgel Južnokorejca Won Juna Junga, nato pa je na polovici druge borbe klonil proti odličnemu Nemcu Oleju Bischofu, olimpijskemu prvaku iz leta 2008.

Že v soboto je nastopila trojica slovenskih reprezentantov, a so Rok Drakšič (do 66 kg), Urška Žolnir in Tina Trstenjak (obe do 63 kg) ostali brez uvrstitev.

Prihodnji konec tedna bodo fantje merili moči na tekmi svetovnega pokala v Pragi, kamor bo odpotovala osmerica slovenskih borcev, dekleti Sraka Vukovićeva in Vlora Beđeti pa se bosta za točke svetovnega pokala merili v Varšavi.