Najmanj so si dokončno odpoved želeli v ekipi Tine Maze, saj je Črnjanka pred tem še imela možnost za osvojitev malega kristalnega globusa v tej disciplini. Po vsega dveh tekmah, ki sta bili januarja v St. Moritzu, pa je tretji zaporedni naslov dokončno pripadel Vonnovi, ki je zbrala s 180 točk, 55 točk manj jih je na drugem mestu zbrala Mazejeva (125), sledita pa Avstrijka Nicole Hosp (120) in Maria Höfl Riesch (110). Na šestem mestu je končala Maruša Ferk, druga Slovenka (63).

"Danes sem se počutila bolje, kot v soboto na smuku, kjer še nisem bila 'prava'. Danes sem se bolje počutila, tudi manj bolečin sem imela in žal mi je, da je tekma odpadla. Kot so povedali, je bila v prvih treh vratcih podlaga predrta, tudi spodaj ni bilo najbolje. Poskušali so narediti vse, kar je bilo mogoče, vendar je bila izvedljivost tekme preveč na meji. Nekatere tekmovalke so sicer skušale doseči odpoved že med ogledom, kar se mi ni zdelo prav in se s tem nisem strinjala. Na morebitnem nadomestnem prizorišču v Aareju pravijo, da nimajo denarja," je povedala Mazejeva. "Proga je bila premehka, nato pa je še megla prišla na progo. Žal mi je, da je bila tekma odpovedana, ker bi se lahko prebila še višje v seštevku discipline, toda tak je naš šport," pa je menila Ferkova.

Odpovedi je ne veselijo

"Ne želim si, da bi osvojila mali globus po odpovedi zadnje tekme. Meni se je tako denimo v lanski sezoni, ko sem v boju za skupno zmago, pripetilo, da sem ostala druga po odpovedi zadnje tekme. Toda z odpovedjo superkombinacije na zadnji tekmi v Crans Montani sem mali globus osvojila pred dvema sezonama. Odpovedi tekem me ne veselijo, ne glede na razplet. Zato si zelo želim, da bi tekmo izvedli v Aareju," je v cilju še pred odločitvijo Fis, da tekme ne bodo nadomeščali, povedala Vonnova.

Ruski organizatorji predolimpijske testne tekme so imeli veliko dela z odstranjevanjem novozapadlega snega pred smukom, prvim delom kombinacije. V nekaterih delih je bila občasno tudi gosta megla. Težavam se je pridružil še kratek izpad električne energije. Vse to pa bi organizatorji še rešili in bi vsaj še nekaj časa čakali na odločitev o odpovedi, vendar se je moral vodja ženskega dela svetovnega pokala Norvežan Atle Skaardal odločiti veliko prej, ker je bila proga v vrhnjem delu premehka. "Tekmo bi lahko v dokaj toplem vremenu izvedli le, če bi jo pred dnevi utrdili z vodo in pustili, da zamrzne, kot je bilo to konec prejšnjega tedna, ko so lahko v Sočiju nemoteno izvedli moški program," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze. Podobno mnenje je imela velika večina tekmovalcev in vodij ekip.

Težave z vidljivostjo

Mazejeva je z drugim mestom na tretjem treningu smuka, ko je v petek zaostala le za Vonnovo, dokazala, da ji olimpijska proga v Sočiju leži. "Proga je tehnično zahtevna, če bo podlaga trša, kot je bila tokrat. Mazejeva je tudi na mehkejši progi smučala dobro, žal pa ima težave s slabo vidljivostjo, kar tudi sicer vemo. Vendar moram reči, da ji proga ustreza. Danes ni imela glavobola, kot v soboto, hematom pod kožo pa je postal zelo velik, vendar mislim, da ne bo potrebno odstranjevanje tekočine. Na srečo stegenska mišica ni poškodovana," je še pojasnil Massi.

Dekleta, in tudi fante, prihodnji teden v torek čaka še paralelni slalom v Moskvi, konec naslednjega tekma pa bodo smučarke v hitrih disciplinah nastopale v Banskem v Bolgariji. "Paralelni slalom je bil lani v Münchnu, kjer sem bila druga. Trenirali ga sicer nismo, kar je tudi neka nova stvar zame. Všeč mi je način tekmovanja. Tekma bo kratka, pravi sprint, kar mi tudi ustreza. Imam izkušnje, ki so prijetne, zato se tekme v Moskvi, kjer bom prvič, zelo veselim," je nastop v ruski metropoli pospremila Mazejeva. "V Moskvi bo zelo pomemben start in prvi dve vratci, potem pa sledi popoln napad za čim višjo uvrstitev," pa je napovedal Massi.