Ministrstvo za obrambo je po izdaji odločbe o delnem preklicu obratovalnega dovoljenja za letališče 28. januarja izvedlo vse korektivne ukrepe, ki jih je ob svojem nadzoru naložila agencija za civilno letalstvo.

O izvedbi korektivnih ukrepov se je v okviru delovnega obiska na letališču Cerklje ob Krki že v torek seznanil minister za obrambo Aleš Hojs, ki si je med drugim ogledal tudi novozgrajeni kontrolni stolp ter napovedal skorajšnje odprtje letališča tudi za civilni promet.

V času zapore prometa za civilni promet je Slovenska vojska na letališču opravljala svoje naloge in zagotavljala nemoteno vojaško letenje ter usposabljanje vojaških pilotov na vojaških zrakoplovih. Zaradi začasnega ukrepa so na letališču Cerklje ob Krki prešli na vizualno vodenje vojaških letal z vodjo letenja v dispečerski službi.

Sedemnadstropni kontrolni stolp

Ministrstvo za obrambo je z obnovo letališča Cerklje ob Krki začelo leta 2006, predlani pa so tam odprli dobrih 30 metrov visok sedemnadstropni stolp kontrole zračnega prometa. Izgradnja stolpa in njegove okoliške vojaške in komunalne infrastrukture je stala 10,8 milijona evrov, sam stolp z vso energetsko opremo letališča je stal 7,8 milijona evrov, dobrih 600.000 evrov pa njegova ostala oprema.

V času poskusnega obratovanja novega letališkega stolpa so nato ugotovili, da v določenih mesecih - novembra in decembra - zaradi vpadnega kota sončnih žarkov prihaja do odsevov na steklenih površinah. Zato so morali na zastirni zavesi v kontrolnem stolpu namestiti temnejšo tkanino.