Pozdravljeni, kaj je novega v olimpijskem Londonu?

Živim na povsem drugem koncu mesta, kot sta olimpijski stadion in olimpijska vas. Tudi v moji okolici ne bo nobenih prizorišč. S tega stališča se na mojem koncu ne čuti preveč vpliva olimpijskih iger. Sicer se veliko gradi na cestah in podzemnih železnicah. Tudi v medijih je ogromno prostora namenjenega olimpijskim igram.

So vhodi do podzemnih železnic, na katerih se veliko gradi, neprevozni ali se lahko zgodi kaj podobnega kot v Kölnu, ko kakšen vinjen voznik zapelje na tirnice?

Sem dojel, na kaj ciljate. Spremljam dogajanje v Sloveniji in po svetu, če ste me mislili preizkusiti. Omenjeni primer slovenskega športnika sem opazil. Upam, da je v Londonu bolje poskrbljeno za varnost.

Ste si pozdravili poškodbo ahilove tetive?

Lahko rečem, da je v zadnjem tednu vse v najlepšem redu. Pri poškodbi sem se prepričal, kako zelo pomembno je, da vadim v tako organizirani skupini, kakršna je v Londonu pod vodstvom Linforda Christieja. V preteklosti sem imel večkrat težave z ahilovo tetivo, a se je vselej končalo srečno. Tokrat se ni in bolečina je bila prehuda. Linford mi je svetoval, naj poškodbo zdravim v Münchnu pri dr. Müllerju, ki med drugim skrbi za nogometaše Bayerna, zdravil pa je tudi že tetivo Usaina Bolta. Ko slišiš za vse reference, se ni težko odločiti, kam se odpraviti na zdravljenje. Takoj sem se usedel na letalo in odpotoval na Bavarsko. Po enem tednu zdravljenja mi je dr. Müller rekel, da lahko odpotujem v London, da me bo še kakšen teden bolelo, potem pa bo dobro. Ko so se bolečine na treningu ponavljale, sem najprej podvomil, da sem se odločil pravilno. A bilo je natanko tako, kot je rekel strokovnjak.

Veliko denarja vlagate v svojo kariero. Koliko pa vas je denimo stalo zdravljenje ahilove tetive?

Lahko vam povem točno številko. Izračunal sem, da vse skupaj okrog 2000 evrov. Glede na to, koliko denarja dobim od kluba, Atletske zveze Slovenije in sponzorjev, dajem nekaj sredstev tudi iz svojega žepa. A glede na to, kar za vložek dobim v Londonu, mi ni žal nobenega evra.

Torej so zneski manjši, kot če bi ostali v alpskem smučanju, ki ste ga trenirali v otroških letih?

Kolikor spremljam številke iz medijev, so ti zneski precej manjši.

Dvoranska sezona, v kateri ste v preteklosti dosegli številne bleščeče uvrstitve, je torej izgubljena. Jo boste pogrešali?

Kot veste, je nikoli nisem dajal v prvi plan. V skupini, v kateri treniram, nimamo specialnih treningov hitrosti. Seveda pa bi šel z veseljem na dvoransko svetovno prvenstvo v Carigrad, če bi dosegel normo. Zdaj je ne bo, se bom pa še bolj osredotočil na poletne nastope. Že 15. marca gremo za en mesec v Arizono. Ko se vrnemo, bo sezona pred vrati.

So kakšni zapleti, ki jih pričakujete v poletni sezoni?

Najbolj me skrbi, da bom moral biti že takoj na začetku zelo dobro pripravljen. V preteklosti sem dosegal najboljše rezultate julija, sedaj pa bo glavni mesec junij. To bo moj največji izziv. Še dobro, da imajo Britanci 10. junija olimpijske kvalifikacije. To bo za njih poleg olimpijskih iger najpomembnejša tekma. Glede na to, da bomo ves čas trenirali skupaj, si želim biti tudi sam tedaj najbolje pripravljen.

Kaj pa evropsko prvenstvo v Helsinkih? Tam ne bo Britancev?

Tu pa je glavna razlika v njihovem mišljenju v primerjavi z nami. Slovenski atleti imamo takšne pogodbe z Atletsko zvezo Slovenije, da dobimo del denarja le pod pogojem, da tekmujemo v Helsinkih, medtem ko je pri Britancih drugače. Tisti, ki se bodo uvrstili v London, ne bodo smeli tekmovati v Helsinkih. Tja bodo Britanci odpotovali z drugorazredno ekipo, ki bo sicer v Evropi zelo močna. Vodja olimpijske reprezentance meni, da sta si tekmi preblizu. Nihče mu ne ugovarja, saj bo navsezadnje sam odgovoren za britanske atletske olimpijske uspehe.

Ste kaj v navezi z drugimi slovenskimi atleti?

Okrog novega leta sem bil kratek čas doma ter sem se z nekaterimi videl. Spremljam kolumne Primoža Kozmusa v vašem časopisu. Veseli me, da ima odlične pogoje. A o tem nikoli nisem dvomil, saj so možnosti v ZDA praviloma zelo dobre.

Je v Londonu kaj časa, da greste na kakšno tekmo "vašega" Arsenala?

Joj, ta Arsenal. V tej sezoni mu ne gre preveč dobro. Še vedno sem bil le na eni tekmi v živo. Si pa želim, da bi si ogledal londonski derbi med Arsenalom in Tottenhamom (dvoboj bo že 26. februarja, op.p.). Upam, da bom dobil vstopnico.