Ne samo to, je dodal premier - ne Kohl, ampak Janša -, ko so ga novinarji vprašali - ne Janšo, ampak Kohla -, kako mu je uspelo biti kancler celih šestnajst let, je - torej Kohl, ne Janša - odgovoril, da se za to lahko zahvali dejstvu, da ni izgubljal časa z branjem časopisov. In pristavil - Janša, ne Kohl -, da je nemški kancler - Kohl, ne Janša - glede časopisov običajno govoril, da tako ali tako pišejo samo o tem, kar se je že zgodilo, medtem ko njega - Kohla, ne Janšo - bolj zanima tisto, kar se šele bo.

Kako Janša ve, kaj je Kohl rekel o časopisih, če ne bere časopisov, je ostalo uganka. Bržčas je moralo biti že davno, ko je še bral časopise. Janša, ne Kohl. Sicer pa je tudi sam nemški kancler to povedal veliko pozneje, potem ko je že izgubil volitve in se upokojil. Šestnajst let, zazrt v to, kar se šele bo zgodilo, Helmut Kohl ni bral časopisov in je na volitvah zmagoval kot za šalo, vse dokler mu ni nekega jutra pogled nepremišljeno ušel na časopis na delovni mizi in - jebiga.

Veliko modrejši je bil recimo savdski princ Abdulah, ki je prenehal brati časopise, ko je njegov oče doživel infarkt. In vse od tedaj je na oblasti, dlje od Kohla - že sedemnajsto leto. Še več, celih deset let, dokler je oče še živel, je vladal kot regent. In če bi bral časopise, bi videl, da v državi formalno še vedno vlada bolni oče. Če se ukvarjate s politiko, saj ste razumeli - ne vi, ampak Janša -, ni pametno brati časopisov.

Tako smo izvedeli za ambicije slovenskega regenta. Pardon, kanclerja.

Skratka, kancler Janša - po sledeh svojega političnega vzornika Helmuta Kohla - načrtuje zrušitev komunizma in poenotenje Slovenije. Za to bi mu štirje mandati zadostovali. Za začetek. Prve korake je že storil. Prenehal je brati časopise.

Vprašanje ostaja: zakaj ravno on? Zakaj je od vseh ljudi, ki ne berejo časopisov, mandat za sestavo vlade dobil prav Janez Janša?

Ravno pred nekaj dnevi je denimo Nacionalna raziskava branosti objavila podatke o branosti slovenskih časopisov, po katerih sedem dnevnikov v Sloveniji bere vsega skupaj okoli milijon ljudi. Kar pomeni, da v Sloveniji časopise bere vsak drugi državljan. Oziroma, da jih vsak drugi državljan NE bere. Vsak drugi Slovenec bi bil potemtakem dober kandidat za premierja. Morda še boljši od Janše. Iz česar logično sledi sklep, da bi bil morda vsak drugi boljši od Janše.

Vi seveda ne sodite mednje. Ravno v tem trenutku - sem vas ujel, kaj! - berete trapaste kolumne po časopisih in sodite med tistih milijon informiranih. Sicer pa nihče dobro informiran ni tako nor, da bi prevzel slovensko vlado. Zato pravi, resen premier ne bere časopisov in ni informiran. Kot je svojčas rekel Helmut Kohl: "Jaz ne berem časopisov, jaz jih prodajam!" Pardon, to je bila Naomi Campbell. Kar seveda ni isto. Še zmeraj bolje, da vam časopise prodaja Naomi Campbell, kot Helmut Kohl. Ali, bog ne daj, Janez Janša.

- Hej, Janez, bi prijazno rekli prodajalcu v trafiki. Daj mi, prosim te, novi Dnevnik. Je res, kar slišim, da spet pišejo o tistem bedaku?

- Nimam pojma, jaz ne berem časopisov, bi vam odgovoril mrkogledi prodajalec. Jaz jih prodajam.

- Te ne zanima, kaj je bedak izjavil? bi se vi čudili.

- Ne, bi vam odgovoril on. Ne zanima me to, kar se je že zgodilo, ampak tisto, kar se šele bo.

Od milijon takšnih, od milijon Slovencev, ki ne berejo časopisov, pa je slovenski parlament za premierja izbral Janšo. Temu se reče smola. Pomislite malo: možnosti, da postane Janez Janša vaš premier, so bile ena proti milijon. Zanemarljivo majhne. Večja je bila možnost, da Slovenijo zadane asteroid 2005YU55 - lep primerek vesoljske skale, velike kot prekmurski grič, ki je slab mesec pred volitvami odšumel samo tristo tisoč kilometrov nad Alpami -, kot da jo zadane Janez Janša.

Vse to pa zato, ker se za takšne stvari sprašuje astronome, ne pa astrologov. Čeravno so astrologi vse to lepo predvideli. Pred dvema mesecema, saj se spomnite, je bila, če skrajšamo, velika zvezda slovenskih medijev prerokinja Saša Drole, ki je edina izmed vseh kolegov in kolegic, jasnovidcev, vedeževalk, zvezdoslovcev, prerokovalcev usode, bralcev usode in mojstrov tarota v Dnevnikovi anketi že avgusta 2011 iz svojih kauri školjk predvidela, da bo novi slovenski premier Zoran Janković. Večina drugih jasnovidcev je v svojih kristalnih kroglah predvidela kanclerja Janeza Janšo. In po volitvah so se jim vsi smejali. A saj veste, kako gre tista ljudska: kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

Sicer pa tudi Saša Drole kot zmagovalca ni omenila Jankovića. Rekla je le, da bo zmagal "nekdo, ki se vedno smeji". Novinarji Dnevnika pa so iz tega na hitro potegnili sklep, da je to zagotovo Zoran Janković. Ker Janša ne bere vicev v časopisih: pravi Slovenec se pa ja ne smeje. Lažje je z asteroidom 2005YU55 zadeti Slovenijo kot nasmejati Slovenca. Torej se na koncu, kot vidite, ni zmotila jasnovidna Saša, ampak novinarji.

Zato Janša ne bere časopisov, ampak kauri školjke in tarot karte. Njega ne zanima to, kar se je že zgodilo, ampak tisto, kar se šele bo. Vam pa se to ne bo zdelo smešno. Ste pač Slovenci.