"Nehigienično bi bilo, sedaj ko projekt že teče, iti v kakšne drastične spremembe načrta," je po seji v Mariboru povedal predsednik sveta zavoda Rudolf Moge. Ob tem je spomnil, da je bil proračun EPK zaradi splošne gospodarske krize že močno okleščen. Čeprav je vlada na čelu z Janezom Janšo dan prej Mariboru odrekla pomoč pri financiranju zimske univerzijade, so na zavodu Maribor 2012 prepričani, da za projekt EPK ne bo sprememb. "Kolikor zadevo lahko ocenjujemo, je izražena pripravljenost s strani akterjev v državi, da ta projekt ostane vsaj v tovrstnih finančnih okvirih," je dejala generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer.

Po njenih besedah hkrati upajo, da bodo letos prejeli sredstva tudi iz drugih državnih resorjev, ne le kulturnega, kar se v lanskem letu ni uresničilo. Prav tako še vedno računajo, da bo Mestna občina Maribor kmalu poravnala svoj dolg za leto 2011, ki znaša 1,3 milijona evrov. Svet zavoda se je danes tudi seznanil s spremembami v programu EPK, saj je pri desetih projektih prišlo do spremembe višine sofinanciranih sredstev, štiri projekte pa so povsem črtali in dodali pet novih. "Te spremembe ne prinašajo novih stroškov ampak celo prihranek v višini 93.000 evrov. To dokazuje, da se s sredstvi zelo skrbno ravna," je povedal Moge.

Odpovedani projekti

Zaradi nestrinjanja podpisnic s pogodbo so s programa EPK črtali predstavo Muhe v izvedbi SLG Celje. Ker filmski center ni podprl projekta, so se odpovedali tudi filmski koprodukciji Omnibus Jana Cvitkoviča. Zaradi izpada drugih finančnih virov so odpovedali še projekt Forma Viva Koroškega pokrajinskega muzeja, koproducent Matjaž Farič pa je umaknil projekt Topographia Ducatus Sloveniae Modernae. Namesto teh so na program EPK uvrstili mednarodno konferenco o družbeni odgovornosti, ki jo vsako leto v Mariboru organizira Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO). Novost sta tudi 6. mednarodni festival španskega gledališča na Prvi gimnaziji Maribor in 4. mednarodni kongres Zveze raziskovalcev svetil na Ptuju.

Plesna izba Maribor bo na garažni hiši Komunaprojekta v Maribora postavila Plesni paviljon, društvo Preboj pa bo pri Čeligijevem stolpu v Mariboru izvedlo prostorsko instalacijo Zbiradejnica. Mesec dni po uradnem začetku EPK so na zavodu Maribor 2012 zadovoljni s potekom projekta. Po besedah Žilič Fišerjeve so dogodki dobro obiskani. Dobiček od prodaje vstopnic je v skladu z načrti, od sponzorjev so od septembra lani zbrali 500.000 evrov v sredstvih ali storitvah, na infotočkah v Mariboru in Ljubljani pa imeli promet v višini 24.000 evrov.