Ponesrečenca so v petek po 20 minutah izkopali izpod snega in ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico v Innsbrucku. Drugi sin kraljice Beatrix je na oddelku za intenzivno nego "preživel mirno noč, vendar še ni zunaj nevarnosti", so v soboto sporočili z nizozemskega dvora.

Zdravniki so povedali, da se zdravstveno stanje ponesrečenca ni spremenilo in da bodo lahko natančnejšo prognozo dali šele v nekaj dneh, ko bo jasno, kolikšne poškodbe so utrpeli njegovi možgani.

Začenja se tudi preiskava dogodka, s katero želijo tožilci med drugim ugotoviti, kdo oziroma kaj je sprožilo plaz. Princ naj bi v družbi še enega smučarja v času nesreče smučal izven označenih smučarskih prog.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi bil njegov smučarski spremljevalec 42-letni lastnik hotela iz Lecha, ki naj bi se izpod plazu rešil in poklical pomoč.

Velika nevarnost plazov

V četrtek in petek se je na omenjenem območju v plazove ujelo kakih deset ljudi. V sredo je v plazu umrlo 51-letni Šved, ki je smučal po označeni progi v smučarskem središču Ischgl.

Princa Johana Frisa so po poroki z Mabel Wisse Smit, ki ni modre krvi, leta 2004 izključili iz nasledstva za nizozemsko krono. Uradno tako niti ni več član nizozemske kraljeve družine, a je obdržal naziv princa. Poroki je nasprotoval tudi nizozemski parlament, saj je imela nevesta nerazjasnjeno razmerje z nekim kriminalcem.

S soprogo in dvema hčerkama sedaj princ Johan Friso živi v Londonu. Nekdaj je bil zaposlen pri investicijski banki Goldman Sachs, od lani pa je finančni direktor britanske družbe URENCO, ki se ukvarja s prodajo jedrskega goriva.