"Presenečen in zgrožen sem bil nad izjavo bivšega ministra in evropskega poslanca Milana Zvera, ki je izjavil, da je Tone Vogrinec najbolj zadovoljen z odpovedjo te prireditve," pravi Vogrinec in se sprašuje: "Ali sploh ve, kaj se je dogajalo v zadnjih dveh letih, kdo je bil za kaj odgovoren in kdo ni opravil svojega dela? O tem nima pojma in tudi vprašal ni nikogar od tistih, ki smo skušali rešiti, kar se je rešiti dalo. Politik njegovega kova bi moral biti bolj previden pri takih obtožbah, ki nimajo nič skupnega z realnostjo. Star pregovor pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. V bodoče naj se bolje informira o zadevah, ki jih komentira."

Vogrinec izpostavlja, da je bilo v organizaciji zelo malo ljudi in da le tisti poznajo vse razloge in so skupaj v projekt vložili ogromno truda. "Če gospoda Zvera ti razlogi zanimajo, sem mu skupaj s sodelavci kadarkoli pripravljen posredovati vse informacije v zvezi s pripravami na to prireditev, katere odpoved bo imela velik odmev v mednarodnih študentskih in tudi športnih krogih. Vedno je dobrodošel, če ga to zanima."

Vogrinec: Turk nima pojma

Vogrinca je osupnil tudi zapis zdajšnjega ministra za šport Žige Turka, ki je na blogu zapisal, da naj organizacijski komite zahteva od Fisu vrnitev treh milijonov kotizacije, s katerimi naj se izvede skromno študentsko tekmovanje. "Spet izjava nekoga, ki nima pojma, kaj ta prireditev sploh je. Samo v ilustracijo lahko povem, da imamo ponudbo skupine Longines za meritve in merilne naprave na univerzijadi v višini 2,5 milijona evrov, ki je le majhen del skupnega projekta. Mi pa naj bi univerzijado izvedli za tri milijone. To je smešno."

Starosto slovenskih smučarskih prireditev čudijo tudi nekatere izjave in načini bivšega ministra Igorja Lukšiča, ki je v preteklih treh letih kljub dobri komunikaciji storil premalo za univerzijado. "Kljub dobri komunikaciji z ministrstvom smo v preteklih treh letih ostali praznih rok. Uradniki na ministrstvu so vedno znova našli razloge, kako Mariboru denarja ne dati in poslali so nam vedno takšne pogodbe, ki jih praktično ni bilo možno realizirati."

Foto: Matej Povše

Vogrinec je ob tem še enkrat potrdil, da je večina članov organizacijskega komiteja na korespondenčni seji potrdila kolektivni odstop. Zaradi nemogočih pogojev dela, brez elektrike in dostopa do interneta, zaposleni so brez plač, pa so tudi pri tej zadevi zapleti, saj člani OK uporabljajo domače računalnike.

Denarja ni niti za administracijo

Vogrinec je potrdil tudi, da je Fisu obvestil o tem, da organizacijskega odbora praktično ni več in da se je začel postopek likvidacije pisarne in podjetja Univerzijada d.o.o in da naj Fisu preusmeri komunikacijo na Suso v Ljubljani. "Mi v zvezi z vsem tem ne mislimo prati umazanega perila, čeprav bi lahko izrekli številne kritike na vse konce in kraje in tiste, ki so bili involvirani v ta projekt," še pravi Vogrinec in poudarja, da ne sprejema kritik na račun tistih, ki so se trudili za projekt.

"Organizacijski komite je v teh pogojih brez denarja napravil maksimalno vse za izvedbo. Srečko Medven, generalni direktor Kranjske Gore, ki je prevzel športni del, ima na mizi vse projekte. Vse je napisano, dogovorjeno z organizatorji svetovnih pokalov, ki so bili pripravljeni sodelovati. Samo na gumb bi stisnili in zadeva bi stekla. Denarja pa ni niti za administracijo in kako si predstavljate izvedbo."

Turk: Lukšič išče prepir

Nekdanji minister za šolstvo in šport Lukšič je v odzivu na vladno odločitev, da ne bo financirala izvedo univerzijade v Mariboru, izpostavil, da vlado zavezuje sklep državnega zbora iz leta 2008, in da takšnega sklepa sploh ne more sprejeti, lahko pa predlaga državnemu zboru, da odstopi od omenjenega sklepa. Na Lukšičeve besede sta se kritično odzvala tako Turk kot Gregor Golobič.

"Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem. V zadnjih dneh sem se izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca. Po krivici se je v javnosti ustvaril vtis, da je za vse kriv župan Kangler," je na svoji spletni strani zapisal sveži "superminister", in sicer za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Lukšiču je Turk odgovoril v treh točkah, na koncu pa zapisal "rešitev".

Kot prvo je pojasnil, da vlada ni odpovedala univerzijade, temveč zgolj ugotovila, da sredstev zanjo v proračunu ni. "Morda bi morala bolj jasno zapisati, da jih ni zagotovil Lukšič. In povedala je, da organizator ne more računati na drugačno rešitev v rebalansu: da vlada nima tistih 30 milijonov, ki jih je organizacijski odbor (vključno z, pozor, še ministrom Lukšičem) 31.januarja 2011 zahteval od prihajajoče vlade. Slednje zaradi slabih dosedanjih priprav in kritičnega stanja v proračunu," je zapisal.

Foto: Luka Cjuha

Kot drugo je opomnil, da bi lahko državni zbor v prejšnji sestavi z amandmaji k proračunu zagotovil sredstva za univerzijado, pa jih ni. "Sklep državnega zbora nalaga vladi, da poravna tudi do 30 odstotkov stroškov univerzijade. Ko in če bo prišel račun za teh 30 odstotkov, in ko in če ga vlada ne bi poravnala, bi jo lahko obtožili, da krši sklepe državnega zbora. Prej pa ne. Ampak realna težava je v tem, da preoostalih 70 odstotkov nima nihče," nadaljuje pripoved.

Ugotoviti odgovornost

Kot tretje pa bi, kot pojasnjuje Turk, morda bilo treba ugotavljati Lukšičevo odgovornost, ker je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo - najvišjo, ki jo je plačal kateri koli organizator univerzijade, dodaja. "Tri milijone je dal Susa, organizaciji z minimalnimi prihodki in premoženjem - in od katere bo zelo težko kar koli izterjati nazaj. Za kotizacijo je dal denar, kot je ugotavljalo računsko sodišče, na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja," pravi minister.

"V treh letih njegovo ministrstvo v pomoč organizatorjem ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru. Lukšičevo izgovarjanje na razpis, ki ga je objavil za Stožice, češ, to bi bilo lahko tudi za univerzijado, je žalitev inteligence neumnih ljudi," pojasnjuje in ob koncu zapisa organizatorjem za rešitev predlaga, da od Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu) izterjajo tri milijone evrov.

Golobič, nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, pa je na svojem twitter profilu zapisal naslednje: "Lukšičevo dociranje ob univerzijadi o nadrejenosti državnega zbora vladi zmotno predpostavlja, da je DZ skupščina in vlada njen izvršni svet."

Fisu hoče uradne odgovore

Fisu je včeraj zvečer sporočila, da v zvezi z zimsko univerzijado 2013, ki bi jo moral gostiti Maribor, zahtevala uradna pojasnila Susa in občine Maribor, želijo pa se tudi srečati s slovenskim premierjem Janezom Janšo, preden začnejo iskati morebitnega novega prireditelja. V Fisu priznavajo, da so v neprijetnem položaju, saj iz Slovenije še niso dobili uradne izjave o odstopu od organizacije univerzijade in zato ne morejo iskati nadomestnih rešitev. "Imamo le informacije iz medijev, a preden storimo korak naprej in začnemo iskati morebitnega nadomestnega prireditelja, moramo dobiti uradne in konkretne informacije iz Slovenije," pravi tiskovni predstavnik Fisu Dejan Šušović.

Tudi Šušović pravi, da Fisu pozna slovensko stališče do organizacije, seveda pa čakajo na uradno obvestilo in po uradni poti v tem trenutku uradnega nadomestnega prireditelja niti še niso začeli iskati: "Neresno bi bilo od nas, če bi ravnali drugače. Tudi v preteklosti se je že zgodilo, da je izgledalo, kot da kateri od partnerjev kakšnega projekta ne bo mogel speljati, nato pa je prišlo do spremembe. Vrstni red postopkov je jasen." V prihodnjem tednu bo jasno več, še obljublja Šušovič.

Fisu je na svoji spletni strani objavila sporočilo po sestanku upravnega odbora. V njem so v Lozani zapisali, da so se v soboto seznanili z odstopno izjavo Vogrinca in s tem, da je podjetje Univerziada 2013 d.o.o., ustanovljeno za namene univerzijade, insolventno. Dodali so še, da so prek poročil medijev ugotovili, da slovenska vlada ne namerava podpreti projekta.

Ker uradnih informacij s strani obeh partnerjev v Sloveniji (Susa in občina Maribor) niso dobili, so v krovni študentski športni organizaciji sprejeli odločitev, da bodo zahtevali sestanek s slovenskim veleposlanikom v Švici. Na tem sestanku naj bi skušali priti tudi do uradnega srečanja s slovenskim premierjem Janšo, v drugi točki sklepov pa je Fisu sporočila, da bi njen predsednik Fisu Claude-Louis Gallien rad dobil natančne podatke o statusu univerzijade v Mariboru s strani mariborskega župana Franca Kanglerja in predsednika Suse Otmarja Kugovnika.