Film Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana je Križnarjevo dokumentarno pričevanje o skritem iztrebljenju afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Nastajalo je med letoma 1979 in 2012. "To je oseben zapis, kaj lahko naredi posameznik s somišljeniki in prijatelji, ki še verjamejo v moč aktivnega angažmaja in se ne vdajo konformizmu. Film je pričevanje o moči kamer, ki so lahko močnejše orožje od kalašnikovk, in o posnetkih, ki služijo tožilstvu na mednarodnem sodišču v Haagu kot dokaz o genocidu nad ljudstvi v Sudanu," piše na Križnarjevi spletni strani.

Po projekciji filma v Kinu Udarnik bo ob 20. uri sledila okrogla miza z naslovom Oči in ušesa v Vetrinjskem dvoru. Novinarka Marjana Vončina se bo pogovarjala s Križnarjem in Weissovo, s humanitarnim koordinatorjem darfurskih upornikov Suleimanom Jamousom, s Klemnom Miheličem iz humanitarne organizacije Hope, z novinarjem Boštjanom Videmškom ter z Evo Tomič z ministrstva za zunanje zadeve. Pogovor bo dopolnilo več živih vklopov.

V Berlinu sicer vse do nedelje poteka 62. mednarodni filmski festival, na katerem se predstavljajo tri slovenske koprodukcije. Po napovedih naj bi bil v programu gala festivalske prireditve Cinema for Peace prikazan tudi film Križnarja in Weissove, a film kljub zagotovilom, ni bil uvrščen na program.

V ponedeljek se je zato Križnar odločil film kljub vsemu protestno prikazati nedaleč stran od rdeče preproge, po kateri se je med drugimi sprehodila tudi Angelina Jolie, ki je na prireditvi za film V deželi krvi in medu prejela nagrado za nasprotovanje vojni in genocidu. S protestno projekcijo, ki jo je policija prekinila po 15 minutah, sta Križnar in Weissova sporočila, da sekcija Cinema for Peace, s tem, ko dokumentarca Oči in ušesa boga - video nadzor Sudana ni uvrstila v program, spodbuja vojno v Sudanu.

Ljubljanska premiera filma je na Križnarjevi spletni strani napovedana za 2. marec v Kinodvoru.