Kastelolog Ivan Stopar pri nas že vrsto let skrbi za to, da povprečni bralec spoznava slovenske dvorce in gradove. Pri Cankarjevi založbi, s katero je leta 2008 že predstavil bogato monografijo o slovenskih gradovih, je konec lanskega leta izdal novo obsežno delo, ki opisuje številne čudovite slovenske dvorce. V knjigi je predstavljenih 45 dvorcev, krasi pa jo 205 fotografij "hišnega fotografa" Mladinske knjige Toma Jeseničnika.

Bralec, za katerega je nastala pričujoča knjiga, ne potrebuje predhodnega poglobljenega znanja o zgodovini, etnologiji in podobnih vedah, v nasprotnem primeru bi se mu delo verjetno zdelo spisano preveč poljudno. Da je pred dokumentarnim poudarjen estetski vidik, ki naj bi knjigo približal čim bolj širokemu krogu bralstva, priznava tudi avtor sam. Pisanje, ki v veliki meri meji na literaturo, dvorce predstavi esejistično, prek anekdot in pomembnih ter zanimivih osebnosti ali historičnih posebnosti.

Ob branju opisov neverjetnih in nenavadnih detajlov in posebnosti zgradb ter ljudi in dogodkov iz tistih časov ter pregledovanju čudovitih in povednih fotografij dvorci z vsemi svojimi lepotami in skrivnostmi dobesedno oživijo pred našimi očmi. "Grajski" hodijo mimo nas in nam brez besed šepetajo svoje zgodbe, zidovi pa ožive in govore o preteklih stoletjih. Odličen pripomoček tudi za spoznavanje nekaterih delov zgodovine v okolici ali za izbiro destinacije za nedeljski izlet.